Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy potrzebna zmiana na piasek dla kiryskow/krewetek?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy potrzebna zmiana na piasek dla kiryskow/krewetek?  (Przeczytany 6281 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 27, 2010, 16:15:32 »

Bazalt może zatardzać wodę czasami w zależności od składu. Z tego powodu wielu stosuje bazalt wykonawszy wcześniej np. próbe octową jeśli kupuje się go z branzy kamieniarksiej/ogrodowej a nie akwarystycznej.
Nie może, w akwarystycznym przybliżeniu bazalt nie będzie wpływał na twardość wody. A na pewno nie da się tego stwierdzić przy pomocy octu (metoda z octem działa tylko na wapieniach, a i to nie na wszystkich). Bazalt stosowany w drogownictwie nie musi być koniecznie z mineralogicznego punktu widzenia bazaltem, ale jaką pokrewną skałą by nie był to wpływu na twardość mieć nie będzie. Wpływ mogą mieć jakieś zanieczyszczenia mechaniczne (jakiś pył np wapienny), ale zwykłe płukanie eliminuje ten problem.

Bazalt zmieniłem na żwir 1-1,5mm

Nie ma czegoś takiego jak żwir 1-1,5mm. To jest piasek. Żwir ma >2mm Smiley

Czytałem kiklukrotnie narzekania, ze zdarza się komuś, że bazalt zatardza im wodę. Na wikipedii odnalazlem informacje, że bazalt zawiera Mg oraz Ca. W innym miejscu znalazlem informację, że nie wszystkie bazalty zawierają te pierwiastki. Stąd mój wniosek o zatwardzaniu. Jak pisalem mi sie nie udalo trafic na bazalt zatwardzajacy wode a slyszalem o tym tylko od ludzi.

Co do granulacji i nazewnictwa to na worku było napisane ŻWIR BUDOWALANY jakistam 1-1,5mm. Z takim nazewnictwem dla tak niskiej granulacji spotkalem sie nie tylko na opakowaniu worka tego żwiru, ale również w pobliskiej żwirowni.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 27, 2010, 18:22:00 »

Czytałem kiklukrotnie narzekania, ze zdarza się komuś, że bazalt zatardza im wodę. Na wikipedii odnalazlem informacje, że bazalt zawiera Mg oraz Ca. W innym miejscu znalazlem informację, że nie wszystkie bazalty zawierają te pierwiastki. Stąd mój wniosek o zatwardzaniu. Jak pisalem mi sie nie udalo trafic na bazalt zatwardzajacy wode a slyszalem o tym tylko od ludzi.

Zawierają Ca ale nie w postaci rozpuszczalnej w wodzie. Jedne mniej, drugie więcej, inne może i nie zawierają w ogóle (ale to wielka rzadkość). Ale nie ma co wnikać wnikać w szczegóły, po mojemu doniesienia o takich właściwościach bazaltów (bo też o tym słyszałem) wynikają z niedokładnego wyczyszczenia albo innych spraw wpływających w akwa na twardość wody. Generalnie można zdecydowanie przyjąć, że bazalt nie rozpuszcza się w wodzie w ilościach wpływających na twardość wykrywalna testami domowymi. Mówię to jako praktykujący geolog i po rozmowie na ten temat z chemikiem Smiley

Co do granulacji i nazewnictwa to na worku było napisane ŻWIR BUDOWALANY jakistam 1-1,5mm. Z takim nazewnictwem dla tak niskiej granulacji spotkalem sie nie tylko na opakowaniu worka tego żwiru, ale również w pobliskiej żwirowni.

No faktycznie potocznie w żwirowniach i w budownictwie tak się nazywa grube piachy. Ale i w geologii i w geotechnice żwir ma >2mm. Ale to w sumie pierdoła, nazwa w akwarystyce niezbyt ważna, skoro dyskusja jest na temat konkretnych granulacji podawanych w milimetrach Smiley

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: