Czytałem kiklukrotnie narzekania, ze zdarza się komuś, że bazalt zatardza im wodę. Na wikipedii odnalazlem informacje, że bazalt zawiera Mg oraz Ca. W innym miejscu znalazlem informację, że nie wszystkie bazalty zawierają te pierwiastki. Stąd mój wniosek o zatwardzaniu. Jak pisalem mi sie nie udalo trafic na bazalt zatwardzajacy wode a slyszalem o tym tylko od ludzi.
Zawierają Ca ale nie w postaci rozpuszczalnej w wodzie. Jedne mniej, drugie więcej, inne może i nie zawierają w ogóle (ale to wielka rzadkość). Ale nie ma co wnikać wnikać w szczegóły, po mojemu doniesienia o takich właściwościach bazaltów (bo też o tym słyszałem) wynikają z niedokładnego wyczyszczenia albo innych spraw wpływających w akwa na twardość wody. Generalnie można zdecydowanie przyjąć, że bazalt nie rozpuszcza się w wodzie w ilościach wpływających na twardość wykrywalna testami domowymi. Mówię to jako praktykujący geolog i po rozmowie na ten temat z chemikiem

Co do granulacji i nazewnictwa to na worku było napisane ŻWIR BUDOWALANY jakistam 1-1,5mm. Z takim nazewnictwem dla tak niskiej granulacji spotkalem sie nie tylko na opakowaniu worka tego żwiru, ale również w pobliskiej żwirowni.
No faktycznie potocznie w żwirowniach i w budownictwie tak się nazywa grube piachy. Ale i w geologii i w geotechnice żwir ma >2mm. Ale to w sumie pierdoła, nazwa w akwarystyce niezbyt ważna, skoro dyskusja jest na temat konkretnych granulacji podawanych w milimetrach