Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prętnik karłowaty  (Przeczytany 1372 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« : Sierpień 05, 2010, 12:47:49 »

Mam parę prętników 1+1. Najpierw było tarło. Ale na następny dzień gniazdo zniszczył bojownik.
Przeniosłam prętniki do osobnego akwarium, samiec zbudował gniazdo, ale strasznie gania samicę. A ona szuka sposobności by dotrzeć do gniazda i coś tam zniszczyć - tak to odbieram...
Na razie odłowiłam samicę do ogólnego.
Dokupić jeszcze jedną samicę ?
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2010, 13:17:35 »

Nie wiem jak to się ma do prętników, ale to chyba to samo co gurami i bojowniki. Więc dam Ci przykład z bojownikami. Ja najpierw wpuściłem samca do akwa tarliskowego. Po jednym dniu zbudował ogromne gniazdo, więc kolejnego dnia wpuściłem samicę i tarło było jak ta lala. Zaraz po tarle odłowiłem samicę i samiec został sam. aż do momentu wyklucia się młodych i on również został nominowany do opuszczenia tarłowiska (wówczas już żłobka)Good !

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2010, 13:37:40 »

Jak najbardziej polecam dokupienie samicy i umieszczenia roślin,bo samiec będzie ganiał za nimi,nie wiem jaką masz wodę jeżeli twardą to nic nie będzie a to że samiec buduje gniazdo to jeszcze o niczym nie świadczy u mnie też były tańce i gniazdo ale ikry nie było:(
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2010, 15:26:26 »

Woda chyba twarda, bo kamień w czajniku jest... Nie dużo i robi się w dłuższym czasie... Nie mam jak zmierzyć  Roll Eyes

Dokupiłam właśnie samice... I teraz obydwie gania chłopak ...
Jak z facetem, nie mam pojęcia o co mu chodzi ...  Roll Eyes  Grin
SASKI
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2010, 20:18:21 »

A to ja moge się wypowiedzieć na temat pretników bo miałem dość dawno to było ale miałem parkę i miałem młode .
U mnie zaczeło się to w głównym akwa tak jak ty piszesz przeniosłem je do mniejszego. Samiec zbudował gniazdo i samica złożyła ikrę i wtedy rola samicy sie kończy jak jej nie wyjmiesz to on ją może nawet zabić.Samiec ma tam zostać on się opiekuje i gniazdem i po wylęgu młodymi przez pierwsze dni pływał za małymi jak pouciekały z gniazda i je łapał i zanosił spowrotem nie pamietam po ilu dniach go wyjołem on nic małym nie robi . I udało mi się nawet młode odchodować .Karmiłem je proszkiem dla narybku na początku > Nic nie kąbinowałem z wodą była taka sama jak w głównym akwa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: