Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: koniec z podmianami wody??  (Przeczytany 2595 razy)
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« : Marzec 11, 2005, 19:12:16 »

EASY BALANCE

O samopoczuciu i jakości życia człowieka decyduje jakość powietrza, natomiast dla ryb akwariowych najważniejsza jest jakość wody.
Akwaria, w których przez dłuższy czas nie zmienia się wody, mają tendencję do tworzenia nieodpowiednich i nienaturalnych warunków wodnych, które to w przypadkach ekstremalnych stają się szkodliwe, a nawet śmiertelne dla ryb, roślin i mikroorganizmów.
Biorąc powyższe pod uwagę, niemiecka firma Tetra wprowadziła prosty w obsłudze produkt sprawiający, że uzyskanie wody o czystości i warunkach optymalnie dostosowanych do potrzeb ryb staje się sprawą niezwykle łatwa.

EASY BALANCE – to produkt, który jest rezultatem długotrwałych i intensywnych testów w różnego rodzaju akwariach bez wymiany wody.
Każdy test potwierdził, iż cotygodniowe dozowanie produktu do wody, zapewnia utrzymanie akwarium w biologicznie i chemicznie zrównoważonym stanie, charakteryzującym się zdrowymi, aktywnymi rybami, stałym rozwojem roślin, dobrą aktywnością biologiczną całego systemu.

Okres czasu pomiędzy zmianami wody może zostać wydłużony nawet do 6 miesięcy!

O sukcesie produktu stanowią jego następujące funkcje:
- kompensacja strat wartości węglanowej (KH)
Easy Balance dodaje wymaganą ilość KH do wody akwariowej, rekompensując w ten sposób jego ubytek powiązany z nitryfikacją
- stabilizacja pH, unikanie spadku pH
produkt zapobiega redukcji pH do poziomu biologicznie szkodliwego
- spowolniony wzrost poziomu koncentracji azotanów
substancje organiczne zawarte w Easy Balance pobudzają denitryfikację
- wzmożona redukcja koncentracji fosforanów prawie do ich całkowitej eliminacji
Easy Balance posiada innowacyjną funkcję usuwania ciekłych fosforanów z wody akwariowej; wiąże fosforan w filtrze
- kompensacja strat niezbędnych pierwiastków śladowych
Easy Balance przez 6 miesięcy rekompensuje stały spadek ilości ważnych pierwiastków śladowych, które są niezbędne dla roślin i mikroorganizmów np. Fe, Mn, Zn, Ni, Cu
- dodatek śladowych ilości witaminy B

Tak więc dzięki stosowaniu EASY BALANCE do wody akwariowej zapewnione zostaną optymalne warunki dla ryb i roślin, a cotygodniowa zmiana wody nie będzie konieczna.

no i co wy na to? czyżby za chwilę akwarystyka miała polegać tylko na dolewaniu chemi do baniaka...

gg:1384140
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2005, 20:54:40 »

słyszałem o Ease balanse jakis czas temu i jakies jaja z tym :? a tak, ludzie wola lac chemie bo łatwiej i czysciej i szybciej, po co nosic wiadra godzinami i lac wodą po całym dywanie - oto powód ale dla nas - ?A co z odmulaniem ? Przeciez ten syf sam nie odmuli i swiezą wodą dla rybek ? Wspolczuje tym rybkom tylko ... ...  Nie ufam chemi i prawie w ogole tego nie stosuje, jak ryby chore to mfc i sol tylko, jestem przerazliwiony na chemie po prostu :]

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2005, 21:54:17 »

Popieram zdanie przedmówcy. Niestety jest to zwykła reklama, a gorzej będzie jak raz zapomnimy o Easy Balance. Niedługo dojdzie do tego, że wszystko samo będzie się czyściło, światło będzie się automatycznie dobierać do gatunku roślin, a akwarium samo zacznie zmieniać swoje rozmiary zapewne. Do tego cybernetyczne rybki i rola akwarysty ogranicza się do patrzenia i kupowania ewentualnie nowych atrakcji do swojego inteligentnego zbiornika. Ale to już nie będzie raczej akwarystyka...
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2005, 01:37:42 »

Tak oczywiście a świstak siedzi i zawija chcialoby sie wręcz powiedzieć.Nie ma co się dać zwariowac bo zwariujemy faktycznie.Ludzie kochani toż ojciec jak pamietam czyścił wode za pomoca filtrów gąbkowych bo o turbinach itp. mógł pomarzyć,zwykłe świetlówki w zbogacał zwykłymi zarówkami,podawanie sztucznych pokarmów wręcz tępił tylko zywy i w gorszych okresach zimowych mięso dodatkowo dla wiekszych ryb z braku rozwielitki i jakoś nie tylko zyło ale przecież rozmnazało się to wszystko i rosło bez takich ceregieli że i nieraz zazdroszczę że nie jestem z tą wiedzą w tamtych czasach,chyba fortune bym na chodowli wtedy zrobił. Ej ja tam myśle że raz w tygodniu polatać z wiadrem nie zaszkodzi, zamiast jednego akwaria w pokoju i i drugie pół z chemią plus tablicy na ścianie co w tym dniu o danej godzinie i ile musimy wlać by zwierzątka "dobrze" się czuły.  :wink:
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2005, 14:45:30 »

To wszystko to tak jak - okopać się w wodzie lub ubrać hełm na lewą strone... Poprostu "to se ne da " ...

112,25
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2005, 18:37:30 »

Dla mnie easy balance to zwykłe bagno, mam wrażenie że takie produkty są dla ludzi co nie mają czasu zajmować się akwarium i myślą że preparaty załatwią sprawę. Nie stosuję żadnej chemii jedynie czasami ichtio-forte, gdyż zajmuję się głównie bocjami i nieraz trafia mi się ospa. Uważam że żadna chemia, żadne cudowne filtry nie są tak skuteczne jak cotygodniowa podmiana wody, zdaję sobie sprawę że np. w 240l to trochę zachodu ale cóż, mam kilka zbiorników i we wszystkich podmieniam wodę przy okazji odmulania i nie mam żadnych problemów, woda żyleta, ryby zdrowe, chemia to droga na skróty, jedynym mankamentem jest to że w kuchni stoi kilkanaście 5litrowych baniaków ze świeżą wodą ale to już kwestia wyboru.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: