Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Zagadka: co mi załatwia samce gupika?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zagadka: co mi załatwia samce gupika?  (Przeczytany 2349 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Wrzesień 25, 2010, 11:37:12 »

Wczoraj rano zauważyłam, że jeden z samców ma postrzępiony ogon, ale że było to delikatne, doszłam do wniosku, że pewnie ktoś go przez przypadek... albo że go ktoś przeganiał i to stąd. Poza tym samiec był zdrowy, w pełni sił - jak i reszta obsady.

Dziś rano zaglądam do akwarium i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ogon drugiego gupika w strzępach. Zaczęłam szukać tego co miał wczoraj ponadrywany, niestety nie odnalazłam, czyli pewnie go ktoś skonsumował (może skalar - wszak gupik bez ogona juz taki duży nie jest).

Jest to dla mnie o tyle zagadkowe, że w akwarium nic się nie zmieniło - ostatni nowy lokatorzy doszli na przełomie lipca i sierpnia (skalary i zbrojniki). Standardowo postawiłabym na brzanki różowe-  mimo, że nie miałam z nimi nigdy takich problemów - jeśli tak to co za zmiana w nich musiała zajść żeby mi zaczęły nagle atakować ryby? i to w nocy?  W dzień nic się nikomu nie dzieje.

Mam problem bo nie chce się pozbywać gupików pod żadnym pozorem a nie chce żeby coś je traktowało jak kawałek żarcia lub popychadło  Undecided

Akwarium 200l.

OBSADA:

kiryski pstre: 6
gupiki: 4 samce + 6 samic
gurami dwuplame: 1 samiec + 2 samice
neon innesa: 10
brzanka różowa: 2 samce + 1 samica
skalary: 4 szt
zbrojnik niebieski: 2 szt
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2010, 12:12:39 »

Moim zdaniem to brzanka różowa podgryza gupiki. Jest jej troszkę za mało. W dużej grupie interesują się tylko sobą, no może od czasu do czasu pogonią jakąś rybkę Wink

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2010, 12:29:58 »

Dzięki za potwierdzenie diagnozy - mimo, że nie mam twardych dowodów to idą do oddania. Wole nie ryzykować.

http://www.akwarium.net.pl/forum/oddam/%28tarnowskie-gory%29-3-brzanki-rozowe-2-samce-1-samica/msg297923/#msg297923
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2010, 15:08:08 »

gosieks ja na twoim miejscu poobserwowałbym akwarium po zgaszeniu światła , brzanki są bardzo prawdopodobne tym bardziej że jest ich za mało. Ale skalar czy gurami też może wchodzić w grę , ewentualnie jeżeli masz gdzie to po odławiaj te ryby po kolei na kilka dni i zobaczysz co będzie się działo. Bo może być tak że oddasz brzanki a problem pozostanie.
Druga sprawa to to że ryby często mając niedobory niektórych składników pokarmowych próbują je zdobyć w każdy możliwy sposób. Tak jest często z glonojadami syjamskimi lub zbrojnikami niebieskimi, ludzie piszą że są agresywne bo przysysają się do innych ryb zjadając ich śluz. To nie agresja, tylko właśnie próba zdobywania potrzebnych mikroelementów i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale skoro to glonojady to glony im wystarczą otóż nie, dlatego powinny dostawać od czasu do czasu mięsne pokarmy, ale nie chodzi tu o wołowinę tylko o różne larwy i skorupiaki wodne.
Jaką dietę stosujesz dla swoich ryb ? Bo możliwe że jest nie wystarczająca i będziesz musiała poszerzyć menu swoich ryb zwłaszcza jeżeli podstawą są płatki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 15:29:46 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 25, 2010, 17:18:27 »

Niestety nie podam dokładnie jaką dietę stosuję bo jak kupiliśmy pokarmy to wsypałam wszystko do 1 słoika i sypie już wymieszane, ale na bank były to 4 pokarmy o różnych "właściwościach" czyli były zarówno roślinne jak i zwierzęce + jakieś suszone robaki (codziennie). Do tego dochodzi spirulina granulat z tropicala - też codziennie i codziennie ochotka i/lub czarne larwy komara mrożone.

Ryby karmione są małymi porcjami 3x dziennie.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 25, 2010, 22:36:27 »

Przydało by się im jeszcze coś żywego lub mrożonego to wtedy gupiki były by bezpieczne.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2010, 22:51:44 »

Jest żywe => codziennie ochotka i/lub czarne larwy komara mrożone.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2010, 09:48:47 »

Skalary lubią ustawiać towarzystwo w baniaku, więc może to być to.
Ja miałem kiedyś takie gurami, co rządziło w całym ogólniaku i terroryzowało nawet skalary.
Poza tym gurami masz harem, więc samiec może strzelać popisówkę Smiley
A skalary czasem nie dorastają, że ustalane są rewiry?

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: