Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« : Luty 13, 2011, 17:58:02 » |
|
Witam wszytskich. Kupiłem 4 dni temu 2x Gurami Dwuplamiste. Dzisiaj ok. godziny temu moje Gurami zmieniło barwe ciała na czarną : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dacf60b8353816d.html ( sory za jakoś zdjęcia ), dziwnie się zachowuje, ponieważ nabiera wody do pyszczka i robi z niej bąbelki w rogu akwa na tafli wody. Gurami miało kolor srebrny tak jak tutaj na zdjęciu : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/081e479f74bb73a0.html, jedno zmieniło kolor a drugie nie. Czym to może by/ć spowodowane ?? , może to coś oznaczać ??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 17:59:39 wysłane przez Neon-Innesa »
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2011, 18:04:36 » |
|
Gratulacje, on buduje gniazdo, będą młode. Szczęściaż.
|
|
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2011, 18:10:06 » |
|
Gratulacje, on buduje gniazdo, będą młode. Szczęściaż.
Ale on za bardzo nie złozy ikry ? chyba, że buduje gniazdo dla samicy ?, nie wiem bo nigdy nie widziałem tak nagłej zmiany barwy Ciała w czarny kolor. Prosze was pomóżcie mi bo najprawdopodobnie ten samiec sie zaleca do samicy, samiec zbudował gniazdo na talfi wody w rogu, ociera się o nia potem ją tak jakby " owinął" się w połowie do okoła niej. Nie wiem czy dac ich od razu do kotnika czy pozwolic im " zrobić to w tym rogu w akwa" czy dopiero jak złoży ikre to ikre dać z samcem i samica do kotnika ?? pomóżcie widzę chęć i zapał wszystkich do pomocy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 21:59:08 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2011, 20:53:29 » |
|
Hej, musisz czekać, takie poganianie na pewno nie przyciągnie nikogo. Po co do kotnika spoko to są jajorodne. Jeśli się pod gniazdem wokół niej owija to nie przeszkadzaj im, nie wyławiaj nic, najlepiej wyłącz filtr. Oni "robią rybki". Możesz ich wtedy obserwować i może dojżysz jak samica wypuszcza ikrę. Poczytaj o rozmnażaniu, wszystko jest klarownie wytłumaczone: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gurami_dwuplamyJeszcze raz gratuluje.
|
|
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2011, 21:00:04 » |
|
Hej, musisz czekać, takie poganianie na pewno nie przyciągnie nikogo. Po co do kotnika spoko to są jajorodne. Jeśli się pod gniazdem wokół niej owija to nie przeszkadzaj im, nie wyławiaj nic, najlepiej wyłącz filtr. Oni "robią rybki". Możesz ich wtedy obserwować i może dojżysz jak samica wypuszcza ikrę. Poczytaj o rozmnażaniu, wszystko jest klarownie wytłumaczone: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gurami_dwuplamyJeszcze raz gratuluje. A wiec pogratulujesz mi jak beda male  , ale nie wiem co z tego wyjdzie, samiec buduje gniazdo ale ono sie troche mu rozpada  robi sie coraz mniejsza ta piana, a chcialem je dac do kotnika zeby zadne inne ryby nie zjadly ikry, bo zauwazylem jak "zapladnial" rybe owijajac sie w nia itd.  i wlasnie nie wiem co robic moze wylacze na noc ten filter tak jak mowisz. Czytałem o tym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2011, 21:16:24 » |
|
Przeczytaj jeszcze na jakieś stronie, albo na forum poszukaj. Może ktoś relacjonował. O filmik tarła na youtube, ale obejrz do końca!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2011, 21:20:15 » |
|
Filmik na yt oglądałem już tylko, że tam był sam zalot samca to to już zaobserwowałem u siebie w akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2011, 14:05:43 » |
|
I się tarli na końcu. Na samym końcu tak się zwijali, ale jeśli widziałeś to u siebie w akwarium, to mamy potwierdzenie, że u cb też występują zaloty, czyli młode będą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2011, 19:29:25 » |
|
I się tarli na końcu. Na samym końcu tak się zwijali, ale jeśli widziałeś to u siebie w akwarium, to mamy potwierdzenie, że u cb też występują zaloty, czyli młode będą.
tak młode będą, ale skoro wczoraj się "tarli" to po ilu godz/ dniach samica zlozy ikre do 48h ?. I wczoraj samiec zorbił te gniazdo i dzisiaj tego gniazda juz nie ma z tych bąbelków czy on zrobi je jeszcze raz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2011, 20:39:14 » |
|
Ranny... ludzie, nie macie nawet podstawowych informacji  Nie tarli tylko wycierały, a jak się wycierały to właśnie samica składała ikrę a samiec ją oblewał mleczkiem - to jest własnie tarło. A skoro gniazda już nie ma to znaczy że był nie wypał, albo jakieś rybki w nocy wyżarły ikrę i samiec stwierdził, że nie ma się czym opiekować, na następne tarło musisz troszkę poczekać.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 20:41:13 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2011, 20:45:48 » |
|
Ranny... ludzie, nie macie nawet podstawowych informacji  Nie tarli tylko wycierały, a jak się wycierały to właśnie samica składała ikrę a samiec ją oblewał mleczkiem - to jest własnie tarło. A skoro gniazda już nie ma to znaczy że był nie wypał, albo jakieś rybki w nocy wyżarły ikrę i samiec stwierdził, że nie ma się czym opiekować, na następne tarło musisz troszkę poczekać. A to samica od razu po " wycieraniu " się składa ikre ? bo gdzieś wycztyałme że po 24-48h składa ikre. Obserwowałem cały czas jak on budował gniazdo i żadna ryba gniazda nie ruszała a on bardziej je poprawiał cały czas.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 20:52:49 wysłane przez Neon-Innesa »
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2011, 22:21:40 » |
|
No właśnie te wycieranie czyli tarło czyli składanie ikry to to !! A że gdzieś wyczytałeś, że po 24 czy 48 godzinach to może od momentu kiedy samiec zacznie budować gniazdo. A jak nie dojdzie do tarła, to je właśnie poprawia itp i wtedy następuje kolejna próba tarła i aż do skutku, chybaże coś im przeszkodzi, wtedy trzeba całe tarło jakgdyby na nowo zainicjować. Kiedy rybki "stwierdzą" że na tarło nie ma szans (a jest wiele takich czynników) to w końcu się poddadzą i samiec zaprzestanie budować gniazdo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik