Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nadwodna część żabienicy - jak pobrać z niej szczepki?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadwodna część żabienicy - jak pobrać z niej szczepki?  (Przeczytany 9571 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Lipiec 10, 2010, 07:05:21 »

No jeszcze roślinka dycha dwa liście zwiędły reszta stoi szanse oceniam tak na 50/50

Młode ampularie oddam
czala
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Lipiec 14, 2010, 17:50:24 »

Moja echinodorus lena wypuscila wielka lodyge, ale w koncu sie zlamala, ale na gorze wyrosly listki maja okolo 4 cm dlugosci, jak mam je odciac??
Mam cala lodyge odciac czy tylko przy gorze kilka centymetrow?
prosze o pomoc.. zalezy mi na zaszczepce..
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 14, 2010, 21:28:10 »

Sadzonki powinno się oddzielać gdy liście mają około 10-15 cm i dobrze wykształcone korzenie. Jeżeli jednak twój pęd się złamał to nie masz wyboru. Nie zdarzyło mi się to jeszcze, ale nie ruszał bym tego złamanego fragmentu. Zanurz w akwarium i czekaj aż szczepki wytworzą korzenie. Dopiero potem je oddziel. Zbyt wczesne oddzielenie sadzonki powoduje jej słaby wzrost. Powinna jednak przeżyć.

450l
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 16, 2010, 22:19:06 »

Mi wyrósł podobny badyl co murenie ale rosną tylko pączki z kwiatkami zero liści oto mój badyl:

Coś dalej wyrośnie?
Badyl wyrósł z tej dużej żabienicy ozyrysa tej z podpisu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 23:18:28 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: