Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wydostala sie ziemia w sporej ilosci!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wydostala sie ziemia w sporej ilosci!  (Przeczytany 1638 razy)
Legons
Nowy
*

« : Lipiec 17, 2010, 09:45:55 »

Mam ziemie ogrodowa, na to bazalt. Chyba bylo go za malo bo przy sadzeniu roslinki ktora wypadla z podloza sporo  ziemi wysypalo sie do akwa, troche tylko zmetnilo wode i osiadlo na dnie.

Nie wiem co robic, czy to zanieczysci wode albo spowoduje inne grozne rzeczy? Moze dokupic troche bazaltu i przykryc ta warstwe ktora jest na zewnatrz?
Jakies inne rady? Moze zostawic to w spokoju? Juz kiedys troche ziemi sie wydostalo i nic sie nie stalo.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 09:49:53 wysłane przez Legons » Zapisane
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2010, 10:29:50 »

Myślę, że jeżeli ziemia była z zaufanego źródła to nic się nie powinno stać. Zmętnienie wody z godziny na godzinę powinno maleć.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2010, 11:23:55 »

Mam ziemie ogrodowa, na to bazalt. Chyba bylo go za malo bo przy sadzeniu roslinki ktora wypadla z podloza sporo  ziemi wysypalo sie do akwa, troche tylko zmetnilo wode i osiadlo na dnie.

Nie wiem co robic, czy to zanieczysci wode albo spowoduje inne grozne rzeczy? Moze dokupic troche bazaltu i przykryc ta warstwe ktora jest na zewnatrz?
Jakies inne rady? Moze zostawic to w spokoju? Juz kiedys troche ziemi sie wydostalo i nic sie nie stalo.
Odmulaczem pozbieraj ziemie z dna, podmień sporą ilosć wody, ok 50% i będzie dobrze.
Jeśli będzie zakwit glonów (a raczej będzie) to się nie martw, podłoża dosyp przy podmianie. Normalnie, w ręke i sypiesz tam gdzie jest go najmniej.

Pozdrawiam.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2010, 11:57:39 »

I po to właśnie stosuje się siatkę na styku ziemia/żwirek  Roll Eyes

Żwiru koniecznie dosyp aby było go min 2-3 razy więcej niż ziemi pod spodem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2010, 12:58:34 »

Według mnie powinieneś zrobić dużą podmianę (ok. 50%) i przy okazji dobrze odmulić dno. Potem dołożyć jeszcze ze 3 cm żwiru. No i masz na przyszłość nauczkę, firankę czy siatkę na ziemię ogrodową nie kładzie się dla ozdoby ale żeby zabezpieczyć się przed przedostaniem się ziemi na wierzch.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: