Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z roślinami - prosze o pomoc!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami - prosze o pomoc!  (Przeczytany 1284 razy)
MarPal
Nowy
*

« : Lipiec 14, 2010, 09:52:46 »

Na wstepie witam serdecznie wszystkich akwarystów.

Mam problem z roslinami w akwarium 40 litrów.
Dodaje zdjecia żebyście zobaczyli o co mi chodzi..prosze też o identyfikacje tych roslin.
Jestem troche zielony chociaz jako 14 latek mialem regały z akwariami po 4x100L oraz regał 4x50L
Roślin było duzo nazw nie znałem.. ale wszystkie rosły bez problemow ..brak jakiegokolwiek nawozu..oświetlenie zwykla świetlówka.
A teraz 10 lat pozniej ... jakies problemy i chciałbym wiedziec co to może byc waszym zdaniem.
Filtr jest ..światło to halogenik 20w (lampka biurkowa)
Świeci 10h dziennie.
Ryby to gupiki 5szt dwa glonojady.. 6 neonek dwa kirysy.

Osoby które nie chcą mi pomóc tylko chcą się wymądrzać i mnie pouczac bardzo prosze o nie pisanie w tym temacie:)
Chce uzyskać odpowiedzi na moje pytania ..nic wiecej.
Pozdrawiam i dzieki z góry.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 10:04:05 wysłane przez MarPal » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2010, 09:56:08 »

Filtr jest ..światło to halogenik 20w (lampka biurkowa)
Świeci 10h dziennie.
Nie widać zdjęcia...
A lampka biurkowa to nie jest najlepsze oświetlenie do akwarium. Moim zdaniem to jest przyczyna, choć dobrze byłoby też znać parametry wody.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2010, 10:16:44 »

Jakie podłoże jest w akwarium? jak długo zbiornik już stoi i jak długo rośliny są posadzone? Używasz jakichś nawozów lub lejesz jakąś chemię do zbiornika?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
MarPal
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2010, 10:27:22 »

Zwirek kupiony w zoologicznym.2kg bardzo drobnego prawie jak piasek..plus 4kg żwiru 2-3 mm tak na oko..
Akwarium ma ponad miesiąc..ok 6-7tygodni
Plamy na roslinach pojawiły sie po 2tygodniach..
Dodalem Tropicala Ferro-Activ oraz Tropicala Aquaflorin 'potassium'
Ale żadnych rezultatów nie ma..
Ta czerwona roślina (prosba o identyfikacje)straciła korzenie które wyrastały prawie na całej jej długości ..miały po 4-6 cm teraz takie kikuty po 1-2 cm.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2010, 11:36:03 »

Wg mnie to brak jakiegoś składnika odżywczego, nie będę zgadywać jakiego bo może być ich więcej niż jeden. Rośliny wykorzystały co miały w zapasie stąd te problemy. Żwirek masz jałowy, możesz pod korzenie roślin wsunąć kulki gliniano-torfowe (polecam marki JBL). Światło marnej jakości, lepsza jest świetlówka od takiego halogenka. Ferro activ na razie sobie daruj, jeśli już chcesz coś dodawać to połowę zalecanej dawki Aquaflorinu. Rezultatów żadnych nie zobaczysz na uszkodzonych już liściach, rezultatem będzie brak nowych uszkodzeń na nowych liściach. Brak korzeni na całej długości rośliny to plus a nie minus więc tym bym się nie przejmowała Smiley

Na pierwszym zdjęciu widzę jakieś żabinice, może bleheri albo amazonicus. Na drugim (ta czerwona) to jakaś ludwigia. Trudno mi powiedzieć jaka po jednym liściu. Na trzecim zdjęciu jest któraś z nadwódek.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: