Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świetlówki o niskim widmie niebieskim  (Przeczytany 1057 razy)
seba22
Nowy
*

« : Lipiec 11, 2010, 14:41:44 »

Witam, wyczytałem w książce, że żelazo z DOC tworzy chelaty, których nie mogą wykorzystywać glony. Jednak mocne widmo niebieskie rozbija wiązania, powstaje wolne żelazo, dobrze zrozumiałem?
Aktualnie mam akwarium 80-litrowe z roślinkami pokrytymi dziwnymi glonami, które mają szlamistą konsystencję, ale łatwo schodzą z powierzchni. Zainstalowane są świetlówki: dwie philips aquarelle, jedna philips master TL-D oraz świetlówka daylight z jakiegoś supermarketu. Na jakie świetlówki powinienem wymienić aktualne oświetlenie tak, żeby zredukować niebieskie widmo? Czy to oby jest pewny sposób?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2010, 15:55:43 »

Dodaj jakąś świetlówkę o widmie bardziej czerwonym może Grolux Sylvanii lub natura superb Narvy.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
seba22
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2010, 08:00:00 »

A czy zwykła white nie wystarczy?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2010, 09:34:50 »

Szlamista konsystencja często wskazuje na sinice. Masz fotkę tych glonów? Jeśli to sinice to widmo światła i poziom żelaza nie mają tu nic do rzeczy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: