Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Wypławki?- Proszę o szybką pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wypławki?- Proszę o szybką pomoc  (Przeczytany 2836 razy)
Smerfcio
Zainteresowany
**

« : Lipiec 17, 2010, 01:00:21 »

Witam.
Już  od bardzo długiego czasu nie miałam problemów z akwarium właściwie żadnych, ale jakieś 3 miesiące temu pojawiły się u mnie wypławki ( przynajmniej dochodzę do tego wniosku z naszego forum a także ze zdjęć w internecie, malutkie, białe, pełzają po szybach), Biorąc pod uwagę choćby tą stronę... http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a6/a6,2.html - robiłam kilkakrotnie już tak zwane "wyparzanie" akwarium czyli kompletny restart, a kamienie i kokosy były dosłownie gotowane, aż 3 krotni w małych turach tak żeby żaden robal się nie ostał. Akwarium następnie było czyszczone do suchusieńka i następował restart. Moje ryby to twarde sztuki a więc jakoś wytrzymują stresy... no nie ważne nie będę się rozpisywać gdyż każdy wie jak powinien się porządny i przemyślany restart odbywać.

Już jestem po 3 restarcie i dziś przy wieczornych oględzinach akwarium zauważyłam, że te skubańce znów pojawiły się nie wiadomo skąd ( bezradny). Czytałam dużo wątków, ale nie zawsze znajduję w nich odpowiedzi na następujące pytania...

1. Czy są jakieś małe ryby - coś w stylu Onesków, które mogę na jakiś czas wprowadzić do akwarium, żeby raz na zawsze załatwiły sprawę(moja obsada - patrz niżej)?
2. Na czym dokładnie to cholerstwo się przenosi, jeżeli aktualnie poza rybami i filtrem wyparzyłam dosłownie wszystko(nie mam roślin w akwarium)?
3. Jaki wpływ konkretnie na moją obsadę mogą mieć te świństwa?
4. Jakie procesy w akwarium są w jakiś sposób upośledzone przez ich obecność (np. rozkład pokarmu?).
5. Jeżeli nie ryba cudotwórca, to czy jest jakiś sposób nie chemiczny na pozbycie się ich raz na zawsze?
6. Codziennie podmieniam wodę z dużego akwarium do prawie centymetrowego welona, czy to, może mieć na niego zły wpływ (staram się uważnie sprawdzać, czy w tej wodzie na 100% ich nie ma, ale co by się stało gdyby choć 1 dostał się do jego baniaczka)?

Akwarium - Około 150 l
Temperatury - Latem między 22-24 stopnie
Filtracja i napowietrzanie -  oczywiście całodobowe
Podłoże - średniej wielkości "żwir" i kamyki (3/5cm)
Rośliny - nic
Inne - 2 duże połówki kokosa z uwagi na moją obsadę ( nowy kokos już kupiony także będą 2 nowe a tamte wyrzucę)
OBSADA - dorosły duży samiec Zbrojnika Niebieskiego i jego partnerka, ich syn - ok. 9 cm, 48 maluchów (1,5 - 2 cm)
NO i oczywiście jeden dorosły samiec lwiej głowy, 1 samica welona z odmiany długopłetwowej i jedna samica już mniejsza 12/13 cm z odmiany również długopłetwowej, ale trochę już znam się na welonach i wiem, że to nie jest czysta długopłetwówka (nie rozwódźmy się na temat tej 2 samicy, gdyż cały czas kombinuję jak tu ją komuś oddać. Z ciężkim sercem to zrobię, ale jak tylko nadarzy się okazja to się pożegnam z nią),

Z góry dziękuję za pomoc od osób doświadczonych, oczekuję odpowiedzi na te konkretne pytania.

P.S. Rozpisałam się mocno na temat obsady, dla tego, że w wypadku welonów i ich sposobu życia na prawdę trzeba mocno przemyśleć czy coś można wpuścić do zbiornika, raz, że temperatura wody - chodź latem jest u nich stosunkowo ciepło a dwa, że nawet w miarę łagodna molinezja black moly potrafi uparcie atakować welony - błędy młodości.

P.S.2 Dużo teraz czytam i tak się zastawiam czy to nie są jednak jakieś skąposzczety, bo są z początku tycie i bialusieńkie, prawie przeźroczyste, ale teraz te większe sztuki już kilku milimetrowe robią się pomalusieńku czerwonawe. Dodałabym zdjęcie, ale na moim aparacie w zasadzie nie widać ich wcale. W każdym razie siedzą głownie na przedniej szybie i na dnie, jak dziś czyściłam dno to zaczęły uciekać jak odmulałam ( widziałam je w wodzie) wtedy poruszają się dosyć szybko, płyną takim jakby spiralnym ruchem - są proste i poruszone zaczynają się bardzo szybko wić).

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 17:16:35 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
stasiek50
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2010, 07:37:11 »

Na wypławki najlepsze są gurami dwuplame.U mnie  zostały zlikwidowane jak tylko zakupiłem 12 sztuk.Piszę o praktyce,nie teorii.
Oczywiście i na pewno są jeszcze inne rybki.Ale u mnie gurami je zlikwidowały.Teraz rybki mogą się mnożyć.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2010, 11:53:15 »

1. Nie ma. Można zredukować ich ilość za pomocą ryb ale się ich nie usunie do końca.
2. W twoim przypadku na filtrze.
3. Na twoją obsadę - żadnej. Raczej to problem estetyczny.
4. W zasadzie żadne. Jest żarcie w akwarium to są i wypławki. Tak to działa.
5. U mnie najlepiej sprawdził się preparat o nazwie No-Planaria. Naturalny i bezpieczny.
6. Trudno powiedzieć. Raczej nic nie powinno mu się stać ale banda głodnych wypławków i 1 cm żarcie pod nosem to łakomy kąsek, zwłaszcza w nocy.

Wypławki w zasadzie nie są groźne dla dużych i zdrowych ryb, choć kolega opowiadał, ze widział jak wypławki atakowały zranioną rybę i żywiły się... hmmm uszkodzoną tkanką. Są niebezpieczne dla krewetek, ikry i narybku.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2010, 11:55:15 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2010, 14:32:23 »

Za Twoją radą sprawdzę ten środek. Dziękuję bardzo Smiley.( mam nadzieję, że w zoologicznych w moim mieście jest on dostępny)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2010, 14:39:11 »

Na wypławki najlepsze są gurami dwuplame.U mnie  zostały zlikwidowane jak tylko zakupiłem 12 sztuk.Piszę o praktyce,nie teorii.
Oczywiście i na pewno są jeszcze inne rybki.Ale u mnie gurami je zlikwidowały.Teraz rybki mogą się mnożyć.

Ciakwe do jakiego akwarium te 12 szt gurami zostało wrzucone Wink ?
Autorze rób jak robi Emi No Planarie stosował znajomy i poszło gładko i bez ofiar (oprócz wypławków).

I consider myself as a one fish wolf pack
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2010, 15:24:09 »

W zoologicznym tego nie dostaniesz, przynajmniej ja u siebie nie widziałam w żadnym w okolicy. Proponuję allegro.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: