Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podłoże  (Przeczytany 3160 razy)
nafta
Nowy
*

« : Lipiec 09, 2010, 17:01:41 »

hej Wink
po 2 latach funkcjonowania mojego baniaka (200l) chciałabym zrobić restart...
w ciągu tych 2 lat były wzloty  Grin i upadki  Undecided jakoś w 2 czy 3 miesiącu miałam plagę ślimaków, gdy się ich w końcu pozbyłam (dzięki wam killery  Wink ) miałam trochę przerwy później plaga glonów- i z tej walki wyszłam zwycięsko, ale ostatnio jak znowu napadły... eh Undecided
dlatego pomyślałam: czas na restarcik!  Cheesy
ok do rzeczy Smiley -> podłoże
plan był taki, że na samo dno dam ziemię uniwersalną wymieszaną z piaskiem (może do tego garść węgla aktyw) tak z 1-1,5 cm (5cm od szyb - żwirek), na to siatka, na siatkę Aquasubstrate II+ tak jakoś 4-5cm, znowu siatka (nie chciałabym żeby mi się zmieszało po czasie ze żwirkiem i żeby ten wredny pył nie wyłaził Wściekły) i żwirek 3 cm...
taki był plan więc AS w drodze 4 worki, piasek 2 kg i ziemia do kaktusów 3l kupione...
ALE
ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy tych "wspomagaczy" nie będzie za dużo jednak... Sad czy nie lepiej by było AS II 5cm na to siatka i żwirek 3 cm...
dodam że przy pokrywie nie grzebałam więc oświetlenie mam te 2x30 W  + odbłyśniki i folia...
myślałam nad dodaniem świetlówki, ale to wiąże się z kolei z CO2, w które nie chcę się bawić,
mam zamiar kupić tylko te rośliny mało wymagające i niepotrzebujące super hiper dużo światła Smiley
poradźcie coś w sprawie tego podłoża i w ogóle może jakieś dobre rady co do restartu przydadzą się gdyż jestem raczej początkująca Wink
z góry dzięki  Cheesy pozdrawiam  papa

sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2010, 22:52:50 »

U mnie podłoże jest zrobione wg porad na forum. Ziemia uniwersalna, torf kwaśny, piasek, keramzyt no i 1 cm gliny na dnie. Na tym około 3-4 cm żwirku. Wszystko jest ok, tylko do tak żyznego podłoża polecam rośliny o dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym, tzn. zwartki (cryptocoryne) i jakaś średnia żabienica na środek. Raczej to temat - rzeka, więc na początek polecam lekturę tematu o ziemi w akwarium. A jak masz ambicję to sięgnij po książkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium".
http://www.oriol.pl/

450l
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 11, 2010, 13:23:24 »

Nie będzie za dużo, AS2 wcale nie jest tak bogaty jak podaje to producent. Sam u siebie mam podobne połączenie - Acti Substrate (nie Pro tylko ten starszy, podżwirowy, wygląda właśnie jak ziemia zmieszana z piaskiem i torfem) / siatka / AS2 brązowy / żwir kwarcowy brązowy. I rośliny jako tako rosną Wink Prócz tego pod korzenie niektórym roślinom podaję kapsułki Ferka Stemma lub Rosetta.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
nafta
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2010, 07:44:30 »

-w jakich proporcjach?
-i czy nad tą drugą siatką starczy mi 3 cm żwirku czy powinno być więcej?
-a jak się mają glony?
-jakie masz oświetlenie i czy podajesz CO2?

grad pytań Roll Eyes
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2010, 08:22:07 »

1,5 cm Acti substrate, na to siatka. Potem jakieś 5 cm brązowego AquaSubstrate2+ (średnio, bo z tyłu jest więcej) i na to 2 cm brązowego żwiru. Jeśli chcesz oddzielać siatką AS2 od żwiru (po co?) to musisz dać więcej żwiru bo będzie Ci ciężko rośliny posadzić.
Oświetlenie to 216W/300l tj. 0,72W/litr. CO2 podaję z butli wysokociśnieniowej.
Glony... się mają kiepsko a raczej wcale ich nie ma, jak wygląda akwarium możesz zobaczyć tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(300l)-ow-120x50x50-krewetki-i-drobnica/

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2010, 09:21:02 »

Nie będzie za dużo, AS2 wcale nie jest tak bogaty jak podaje to producent.
Kolega pisze o Aquasubstrate II a nie o Acti Substrate - to dwa rożne podłoża.
czy nie lepiej by było AS II 5cm na to siatka i żwirek 3 cm...
Aquasubstrate to gotowe podłoże do zbiornika, którego nie zasypuje się innym.
Jak chcesz kombinować to próbuj z ziemią ogrodową ii żwirem.

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2010, 09:57:11 »

Kolega zastanawia się nad różnymi podłożami i pod uwagę bierze również Aqua Substrate 2 - przeczytaj jeszcze raz jego posta. Ja zaproponowałem tozwiązanie takie jak mam u siebie, czyli pod Aqua Substrate 2 podżwirowy Acti Substrate.
Nie musisz mi tłumaczyć co to za podłoże ani jaka jest różnica między nimi, bo doskonale wiem. Mam przysypane to podłoże (AS2) żwirem po to, by zbrojniki które mam w akwarium nie powodowały mi zmętnienia wody przez ciągłe przekopywanie AS2.
A tak na marginesie, jest również podłoże Acti Substrate Pro które jest odpowiednikiem Aqua Substrate 2 (ale ja pisałem o podżwirowym, bo takowe też jest).

nafta
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2010, 11:41:22 »

koleżanka Wink :AS chce przykryć siatką właśnie żeby nie zmieszał się ze żwirem i żeby przy odmulaniu woda się nie mąciła:-\ mam też świadomość że AS to gotowe podłoże i przy sądzeniu każdej rośliny robi się zasłona dymna Wink ile bym musiała dać żwiru jeśli bym chciała kąbinować z ta siatką? Żeby się roślinki trzymały? Wink
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2010, 12:56:46 »

Nie musisz mi tłumaczyć co to za podłoże ani jaka jest różnica między nimi, bo doskonale wiem.
Ale po co się tak unosić?
Operujecie skrótem AS2, co może oznaczać Acti substrate i Aqua substrate. O które chodzi wie tylko ten co pisze... Dla mnie AS2 to Aqua Substrate II.
Nieważne...

nafta
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2010, 13:26:38 »

mogłabym prosić o odpowiedzi na moje pytania? Jutro chciałabym zacząć i nie mieć żadnych wątpliwości... AS to dla mnie aquasubstrate 2+
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 13:30:15 wysłane przez nafta » Zapisane
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2010, 13:30:44 »

Dokładnie tak, AS2 to Aqua Substrate 2, do Acti Substrate Pro taki skrót według mnie nie pasuje (nie ma tam nigdzie dwójki) .

Przepraszam koleżanko za pomyłkę. Przy sadzeniu roślin, przesadzaniu roślin nie jest tak źle, siatki nie trzeba.
Odmulanie dna w roślinniaku, a po co? Od startu (akwarium funkcjonuje prawie pół roku na takiej mieszance) nie odmulałem u siebie dna. Zresztą jak będziesz miała mocno porośnięty zbiornik, to odmulenie jest praktycznie niemożliwe.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2010, 13:34:17 »

Jeśli koniecznie chcesz przykrywać to podłoże to proponuję taką warstwę około 3-4 cm. Jeśli planujesz jakiś trawnik to odmulanie w takim przypadku odpada i nie ma sensu przykrywanie żwirem podłoża.

nafta
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2010, 17:34:56 »

ok dziękuję bardzo za odpowiedzi, zobaczymy co z tego wyjdzie... pozdrawiam  papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: