Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 a ryby  (Przeczytany 2733 razy)
Paweł
Stały użytkownik

« : Luty 28, 2005, 13:08:00 »

Zacząłem dla lepszego rozwoju roślinności stosować nawóz CO2, w tym czasie wyłaczyłem zgodnie z instrukcją napowietrzanie.
Tyle tylko, że już po pół godzinie moje rybcie, głównie skalarki, neonki zaczęły ciężko oddychać. No i musiałem ponownie ururchomić napowietrzanie, aby rybcie nie padły.
Jak ten problem rozwiązujecie?
Aby zarówno roślinki jak i rybcie były szczęśliwe?
Pozdrawiam
Paweł
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2005, 13:39:39 »

gdzie jest napisane ze trzeba wylaczyc napowietrzanie ??

polecam ta strone:
http://www.holendry.republika.pl/co2/faq.html

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2005, 14:42:55 »

tak było napisane w instrukcji dozownika CO2.
Dzięki za stronkę, niezła.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2005, 15:56:32 »

W ciągu dnia nie powinno się używać napowietrzania, a przy mało wydajnych systemach CO2 jego podawanie jest bez sensu. Coś mi się wydaje że powodem przyduchy nie było CO2 a wyłączenie napowietrzania, a to sugeruje przerybienie.
Jakie masz akwarium, jaką obsadę i jakie wartości pH, kH ?

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2005, 15:56:56 »

widać nawet producenci się czasem mylą Wink poprostumasz za małóo roślin gdyby było ich znacznie więcej porodukowały by tyle tlenu ile rybom potrzebne . nie mniej jednak ruch wody w akwarium musi byc - a osiąga się go przez napowietrzanie.

112,25
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2005, 21:27:37 »

W ciągu dnia nie powinno się używać napowietrzania, a przy mało wydajnych systemach CO2 jego podawanie jest bez sensu.

to prawda... Co2 dużo lepiej rozpuszcza się w wodzie stojącej. jeśli ruch wody jest zbyt duży to Co2 ulatnia się z wody - roślinki nie zdążą się nim nacieszyć - co w gruncie rzeczy pozbawia sensu podawanie dwutlenku. z kolei wyłączenie napowietrzania przy niezbyt gęstej obsadzie rośłinnej (przy jednoczesnej licznej obsadzie rybnej) faktycznie może spowodować przyduchę
receptą powinno być:
zmniejszenie obsady rybnej
posadzenie większej ilości roslinek
zmniejszone podawanie CO2

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2005, 08:12:40 »

mam 220 l 6 skalarów, kilkanaście nenków, 3 bocje, 5 glonojadków, 4 kosiarki, 6 otosków, 8 krewetek, parkę gurami niebieskiego, wiec chyba nie mam przerybienia.
Jeśli chodzi o parametry to temp 26C, ph ok. 7,5, tw og ok. 18, tw wegl 9, amoniak blisko 0.
Ale rzeczywiście dżungli to w akwarium nie mam, ale cały czas nad tym pracuje, mam już sporo wysokich roślin, teraz staram się zachodować niskie roślinki, ale z tym mi idzie ciezko, bo moje glonojadki, bocje i krewetki chodzą po tych roslinkach i je niszcza, niestety.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: