Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Głodówka  (Przeczytany 2115 razy)
Bogna
Stały użytkownik

« : Luty 26, 2005, 18:06:21 »

Co sądzicie o robieniu rybą 1 raz w tygodniu głodówki?Dlaczego?Czy sami ją stosujecie?

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2005, 19:12:03 »

No tak.
Wtedy rybom si przeczyszczają drogi układu pokarmowego

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2005, 19:12:15 »

Głodówka to podstawa. Po prostu trzeba ją robić. Jeśli karmisz ryby regularnie, to nawet tydzień może taka głodówka potrwać. Ja sam robię to raz w miesiącu przez okres 4-5 dni. Głodówki nie możesz natomiast robić narybkowi - małe ryby rosną i potrzebują dobrej diety.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2005, 20:44:13 »

Po jednodniowym głodzie ryby jakby chętniejsze do życia,ruchliwsze bo oczyszczone z toksyn jednym słowem jak w naturze gdzie nieraz i parę tygodni nie dojadają.Zresztą jest taka stara prawda że jeśli dorosłe ryby szykujemy na tarło to je obficie pasiemy parę dni,to jakby odpowiednik przyjścia czasu na tarło w naturze.Natomiast jak będziemy im dogadzać jedzeniem cały czas to efekt odwrotny:Ryby tracą nie tylko możliwość ale i chęć do tarła.I jak kolega wyżej,tyczy sie to dorosłych ryb a z młodymi trzeba postępować wprost przeciwnie czyli pchać w nie jadło i nie żałować.
Bogna
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2005, 14:50:04 »

Ja tez stosuje głodówkę.Pytam bo ostatnio czytałam, że głodówka stresuje ryby i chcialam sie przekonac co inni o niej myślą :wink:

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2005, 18:35:55 »

Właśnie gorzej je przekarmiać. Zdrowa ryba to głodna ryba Wink
Neon czerwony
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2005, 21:00:16 »

Dokładnie. Ja robię w miarę regularnie raz w tygodniu 1 dzień. Co dwa miesiące robię głodówkę trzydniową. Ryby są chętniejsze do życia- pomyślcie o ludziach. Gdy "żrą"-przepraszam- są ociężali i leniwi... Z rybkami jest podobnie.

Akwa 60l (dopiero początek obsady):
 4 bojki (1 samiec, 3 samiczki)
-12 Neonów Innesa
HABEMUS PAPAM!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: