Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody podczas zmiany z 25 l na 63 l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody podczas zmiany z 25 l na 63 l  (Przeczytany 3517 razy)
Martinez75
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 26, 2010, 18:51:21 »

Witam! Posiadam akwarium 25 l w którym pływa bojownik syjamski oraz (niestety) 4 otoski. Niedawno kupiłem zbiornik 63 l oraz filtr kaskadowy, który pracuje w akwa 25 l już 2 tygodnie (wypełniony ceramiką z prefiltrem na wlocie). W związku z tym mam pytanie : jeżeli zalałem nowe akwa 40 litrami odstanej wody i zamierzam pozostałe 20 litrów wlać ze starego akwarium i przełożyć oprócz kaskady także filtr wewnętrzny ze starego akwa to czy mogę od razu przełożyć rybki do nowego akwa czy raczej poczekać aż w nowym przejdzie cały cykl azotowy ?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2010, 19:03:45 »

otoski są wrażliwe na skoki parametrów, a takich się nie ominie - nie ryzykowałbym.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2010, 21:18:23 »

imho powinno być spoko, stare filtry, 1/3 starej wody ja nie widzę przeciwwskazań,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2010, 22:36:21 »

imho powinno być spoko, stare filtry, 1/3 starej wody ja nie widzę przeciwwskazań,

Powinno być spoko np dla bojownika, on nie jest tak bardzo wrażliwy na skoki parametrów, pamiętajmy że największe pokłady bakterii nitryfikacyjnych znajdują się na roślinach i podłożu, w filtrach owszem jest też ich sporo, no ale nie w małej kaskadzie, wątpię żeby taki zabieg zniwelował skoki parametrów, owszem znacznie przyśpieszy to proces dojrzewania, ale nie do czasu = 0. Jeżeli jest taka możliwość to przy najbliższej podmiance w 25L dałbym do 63L część wody ze starego akwa, dolał odstaną, włożył kaskadę i poczekał z tydzień.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2010, 23:00:44 »

a ja się nie zgodzę, sam kiedyś robiłem restart i miałem otosy i podobne proporcje wody, no i oczywiście stare filtry no i otosom nic nie było po restarcie,

btw co do otosów to piszesz bo miałeś doświadczenia z nimi czy tylko poczytałeś?

co do bakterii nitryfikacyjnych to zmierzyłeś to jakoś gdzie jest ich najwięcej? bo rozwijając Twoją myśl można dojść do wniosku, że filtry, które stosujemy nie spełniają swojej roli... bo bakterii będzie tam najmniej - to po co stosujemy filtry???

skoki jakich parametrów? napisz z chęcią się dowiem bo pewnie gość wleje tą samą wodę co ma w kranie i w bańce, nie pisał, że zmienia jej parametry czyli ph i twardości będą bardzo mocno zbliżone.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2010, 23:12:18 »

btw co do otosów to piszesz bo miałeś doświadczenia z nimi czy tylko poczytałeś?

Przenosiłem otoski z 60L do 120, wlałem cała wodę do większego akwa od razu podłączyłem filtr, dolałem odstanej wody - efekt? możesz sam się domyśleć skoro odradzam taki sposób.

co do bakterii nitryfikacyjnych to zmierzyłeś to jakoś gdzie jest ich najwięcej? bo rozwijając Twoją myśl można dojść do wniosku, że filtry, które stosujemy nie spełniają swojej roli... bo bakterii będzie tam najmniej - to po co stosujemy filtry???

Nie mierzyłem- bo niby jak ? ale czytałem to niejednokrotnie, w dodatku znam kilka przypadków roślinniaków bez filtra i radzą sobie z tym całkiem dobrze.

skoki jakich parametrów? napisz z chęcią się dowiem bo pewnie gość wleje tą samą wodę co ma w kranie i w bańce, nie pisał, że zmienia jej parametry czyli ph i twardości będą bardzo mocno zbliżone.
Począwszy od amoniaku przechodząc przez azotany(III), na azotanach(V) kończąc.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2010, 23:22:33 »

a ja jakoś zrobłem restart i nic się "nikomu" nie stało,

roslinniaki bez filtra zgoda, ale to są bańki LT a'la Diana a te żądzą się innymi prawami ale autor wątku ma powiedzmy "standartowy" baniak

imho mając stare filtry i sporą część starej wody nie dojdzie do ekstremalnego stężenia zw. azotowych - przykładem jest tu mój restart,

być może doszły u ciebie jakieś inne czynniki....

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2010, 23:34:48 »

dobraf oczywiście masz racje mówiąc że mogły mieć wpływ inne czynniki, teraz tego się nie dowiem, a głupio jest stracić ryby przez pośpiech.

pisząc roślinniaki nie miałem na myśli tylko baniaków na ziemi, takie ze zwykłym podłożem również istnieją, choć może mniej efektywnie.
Abstrah*ąc od tematu gdzie jest więcej bakterii, być może rzeczywiście wysunąłem zbyt daleko idące wnioski, to nadal uważam że skoki mogą, ale nie muszą być groźne dla otosków, chciałbym zauważyć że są to małe filtry, które imho nie wyrobią na starcie.

Zresztą jak widać po moim i twoim nieskrajnym przykładzie, każde akwarium jest inne.

Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2010, 20:34:23 »

Dziękuję za pomocną dyskusję
chciałbym zauważyć że są to małe filtry, które imho nie wyrobią na starcie.
zapomniałem dodać, że ta kaskada do 63l to dwukomorowy HBL-701, który ma dość dużą pojemność mediów filtracyjnych. Mam jeszcze jedno pytanie : co jest lepsze - ceramika czy zeolit, bo wypełniłem ceramiką a słyszałem od znajomego, że zeolit jest lepszy ?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 30, 2010, 21:15:04 »

Mam jeszcze jedno pytanie : co jest lepsze - ceramika czy zeolit, bo wypełniłem ceramiką a słyszałem od znajomego, że zeolit jest lepszy ?

ja stosuję i to i to, ceramika traktujemy jako złoże bakterii, zeolit w sumie też ale ma dodatkowe zalety ponoć usuwa związki azotowe i fosforany,

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: