Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Przekarmienie rybek - problem z woda
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przekarmienie rybek - problem z woda  (Przeczytany 3664 razy)
slimciu
Nowy
*

« : Czerwiec 21, 2010, 10:34:14 »

Witam
Mam pytanie
Kochane dziecko chcialo nakarmic rybki - bo widzialo jak tata to robi co wieczor
Problem z tym ze zamiast ilosc ktora daje im co dzienne w akwarium wyladowalo prawie 1/4 duzego opakowania platkow

Gdybym przy tym bym zebral bym to siatka do odlawiania rybek
Niestety pojawilem sie gdy juz calosc wsypanego pokarmu byla na dnie

Co moglem odessalem pompka do do czyszczenia dna

Ale po kilku dniach woda zmetniala prawie calkowicie. Moze nie jest tragicnie ale nie jest krystaliczna jak byla wczesniej
I zastanawiam sie co zrobic

Czy szykowac sie na calkowita podmiane wody w aku
Czy uciekac w chemie posprawdzac NO2, NO3 itp i zobaczyc co z tego wyjdzie

Mial ktos podobny przypadek

Pozdrawiam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2010, 11:12:28 »

Na razie ograniczyłbym się do dwóch lub trzech 40%-owych podmian w jednym tygodniu i dopiero potem sprawdziłbym wodę (NO2 - tu bym się zastanawiał czy trzeba, NO3- to napewno, PO4- to napewno).

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2010, 12:49:04 »

kilkudniowa głodówka rybom także nie zaszkodzi, suma summarum "nażarły się do syta"  Good !

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Rozalka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2010, 20:28:40 »

U mnie dziecko wsypało ok.120 g. płatków do zbiormika 112l i zrobiło mi tam jesień średniowiecza  Wink
przy takiej ilośći nie wchodziło w grę częściowe podmienianie - musiałam po prostu zrobić "miękki restart". Na szczęście wszystko się dobrze skończyło i nie ucierpiała żadna rybka, ale od tamtej pory wszystkie preparaty akwarystyczne (łącznie z pokarmami) są nieosiągalne dla osobnika o wzroście poniżej 170 cm  Grin
Pozdrawiam i zyczę powodzenia Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: