Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Światło kto doradzi  (Przeczytany 1460 razy)
suchy_5
Nowy
*

« : Czerwiec 21, 2010, 18:51:01 »

Siemanko mam zbiornik 63 litry kto doradzi jakie dobre światło i jakiej dobrej firmy kupić pozdrawiam  ???w tej chwili posiadam 1xSera  Plant Color - 15 w
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 19:02:26 wysłane przez suchy_5 » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2010, 21:44:34 »

Siemanko mam zbiornik 63 litry kto doradzi jakie dobre światło i jakiej dobrej firmy kupić pozdrawiam  ???w tej chwili posiadam 1xSera  Plant Color - 15 w

Chcesz wymienić świetlówkę czy dołożyć dodatkową?
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2010, 07:38:37 »

A co masz w baniaku? Na większość roślin to za mało, musisz jeszcze dołożyć min 15W. Na mchy, anubiasy itp. wystarczy.

suchy_5
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2010, 07:51:46 »

Z tego co pamiętam to facet w sklepie mówił że to dobra świetlówka jeżeli by trzeba by było to ją wymienię a jeżeli jest dobra to mogę dołożyć a jak dokupić to ile watu i jakiej firmy najlepiej   .W akwarium jak na razie mam jedną sporą żabienicę ale chcę dołożyć roślinek co może byście proponowali dla początkującego akwarysty ,teraz będę robił nową pokrywę z aluminium ponieważ te standardowe co kupiłem z akwarium nie ma możliwości dołożenia więc zdecydowałem na zrobienie nowej .
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2010, 22:15:32 »

Podaj wymiary baniaka a może wejdzie coś innego niż to 15W w T8 najważniejszy jest wymiar długości baniaka.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2010, 14:32:37 »

Warto też pomyśleć o diodach mocy 1w lub 3w. Biorąc pod uwagę , że planujesz pokrywę  z aluminium to sprawę chłodzenia emitera masz ułatwioną a oświetlenie led zyskuje coraz to nowych zwolenników. Sam się za to zabrałem i póki co jestem zadowolony. Szczególnie urodziwe są odblaski na dnie akwarium. Poniżej masz widmo diody 1w białej zimnej po lewej i ciepłej po prawej:

Nie jest to tanie rozwiązanie ale energooszczędne. O ile boisz się lutowania można nabyć listwy z diodami power led, np takie:
http://www.allegro.pl/item1085473697_listwa_power_led_3x1w_biala_zimna_300lm_350ma.html

450l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: