Jako podłoże mam mieszkane żwiru 3-7mm, laterytu API 567g, gliny sypkiej z allegro
http://allegro.pl/item1063804678_glina_preparowana_skladnik_podlozy_dla_roslin.html, kilkunastu kulek gliniano torfowych i samego torfu jakieś 200g.

miałem z tym początkowo sporo problemów bo dałem za mało pokrycia na wierzch i sporo sie unosiło przy każdej ingerencji a nawet przez kiryski. no cuż ucze sie na błedach

Co do nawozu to stosuje aqua pmdd
http://allegro.pl/item1071210511_nawoz_roslinny_aqua_pmdd.html w ilości poprzednio 2-3ml dziennie a obecnie jednorazowo dałem w niedziele jakieś 7ml i dzisiaj 3ml. dałem też w niedziele 10ml żelaza SEACHEM Flourish Iron i dodatkowo potas 5ml tej samej firmy. roślinki odpowiadaja na czerwono. CO
2 z bimbrowni jest u mnie podstawą w utrzymaniu ph i muszę wymieniac wkład co tydzien max półtora aby dobrze dawało czadu

.Dopiero filuje na okazje z butlą. stosuje też 2 razy na tydzień Easy Life EasyCarbo 2ml a od dziś znacznie więcej aby miejscowo pozbyc się krasnorostów. dodatkowo w razie potrzeby potas i azot firmy easy life. O takich testach na CO
2 nawet nie wiedziałem ale pomyśle, dzieki
Odnośnie sprzętu to mimo, że mieszkam w Anglii to do bogatych nie należę (ledwie ciągne ale nie mam po co wracac

) i wszystko kupuje okazyjnie na ebay'u za śmieszne pieniadze bo 27funtów za oba te filtry to chyba nie dużo

. Lampe uv kupiłem bo myślałem że pomoże walczyc z glonami a skoro już jest - niech bedzie. 2 filtry dlatego ze nie chce niszczyś flory bakteryjnej za czesto a podmieniając wode z tutejszej kranówki muszę stosowac cos na zbicie po
4 (wyniki testów kranówki są prawie poza skalą). od czasu montażu całego tego zestawu unormowały mi sie parametry wody i glony przynajmniej w znacznym tempie zmniejszyły ekspansje.
takie pytanka jeszcze co do świetlówek to można tą aquastar zamienic na aquarelle w takim zestawieniu jakie proponujecie bo nigdzie tutaj nie mogę jej znaleźc. koszta większe ale nie chcę znowu zle wydac pieniędzy i wole wiecej a dobrze. sterując światłem to w jakiej kolejności powinienem je włączac i wyłączac?