Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Światło pomocy! jakie świetlówki i jak oświetlac w czasie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Światło pomocy! jakie świetlówki i jak oświetlac w czasie  (Przeczytany 3902 razy)
straszny1982
Nowy
*

« : Czerwiec 09, 2010, 02:30:45 »

Witam wszystkich, jestem początkującym akwarystą i chyba rzuciłem sie na zbyt wysoką wodę bo zapragnąłem akwarium roślinnego. do żeczy. Wszystko było w miarę ok, roślinki w miarę dobrze rosły, nawet bliżej powierzchni się ładnie wybarwiały. do czasu kiedy nie wyjechałem na 4 dni. wydawało mi sie to dobrym rozwiązaniem pozostawienia jednej świetlówki włączonej...błąd. cały zbiornik, dno i wszystkie rośliny pokryte  był całkowicie czarnymi glonami i krasnorostami.wyglądało przerażająco. poradziłem już sobie z tym prawie całkowicie, wycinając najbardziej pokryte części roslin, usunąłem tyle ile mogłem ręcznie i zastosowałem eSHa PROTALON-707. teraz już wiem (dzieki temu forum) jak poradzic z resztą krasnorostów (Easy Life EasyCarbo) Producent eSHa PROTALON-707 zaleca aby w trakcie stosowania nie nawozic i odciąc co2 więc tak zrobiłem.po 2tyg. roślinki przestały rosnąc liście zaczeły żółknąc, brązowiec nawet obumierac. objawy wskazywały na brak fosforu magnezu i żelaza. wróciłem do nawożenia. zrobiłem testy większośc w normie wg zalecanych parametrów jako idealne dla roślin, (wcześniej całkowity brak żelaza). niestety mam zbyt wysokie KH i GH i może też stąd krasnorosty ale po poszukiwaniu odpowiedzi naświetlił sie mój problem ze światłem . dodam że roślinki rosły bardziej w zdłuż, żadko uliścione.

zbiornik  ok 140l (nie wiem dokładnie bo rogi są zcięte (+-5l)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5a24091593695c9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f63cc17565e1e3de.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86599b008ea7c914.html
filtr kubełkowy HAILEA hf-150 900 l/h jako mechaniczno-chemiczny
i jako biologiczny Tetratec ex700.
lampa uv TMC Vecton UV8
grzałka zewnętrzna HYDOR 200W (obecnie wyłączona)
Światło 0k 12 godzin na dobę 2x40W t8 hagen power-glo i z przodu t5 39W Aqua One tropical

CO2 z bimbrowni podawane przez zwykły kamień.
PH 6,6 do 6,8
pozostałe parametry w normie wg zalecanych (oprucz wysokiego KH i GH)

wiem teraz że mam nieodpowiednie oświetlenie ale nie umiem dobrac odpowiednich świetlówek. myślałem nad zakupem t8 40W hagen aqua-glo na środek i 40W hagen sun-glo na tył. z przodu może Dennerle Trocal T5 Longlife Special Plant 39W. może ktoś mi doradzi czy taki zestaw bedzie dobry a jeśli nie to bardzo prosze o podanie odpowiedniego. chcę też zamontowac autonatyczny włącznik świateł na każdą świetlówkę osobny ale nie wiem jak taki zestaw skonfigurowac. proszę o aqua fachowców o poradę
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2010, 07:34:20 »

Witam, aqua fachowcem nie jestem, ale tak na pierwszy rzut oka, akwarium dobrze zaplanowane wydałeś kasę na imho zbędne rzeczy jak na początek :
0,8 W/L - lepiej zacząć od ~0.5 , mniej problemów.
lampa UV - moim zdaniem zbędna w akwariach słodkowodnych.
Dwa filtry, imho również zbędny wydatek - filtr biologiczny useless ze względu na to że w zbiorniku roślinnym rośliny i podłoże stanowi olbrzymią powierzchnię dla osadzania się pożytecznych bakterii.

Tak, przy okazji w zbiornikach z silnym oświetleniem (< 0.8W/l), pełnej mocy świetlnej używa się przez ~6h, a przez resztę czasu używa się ~50% mocy nominalnej.
Jak u ciebie jest z poziomem CO2? mógłbyś kupić stały test CO2 - bardzo przydatna rzecz, boję się że przy takich warunkach bimbrownia może nie wyrabiać Wink  Jak nawozisz ?
W zamian za np lampę UV mógłbyś kupić filtr RO - do zbicia TWW/TwO.

No ale nie o to pytałeś Wink osobiście bardzo dobrze leży mi połączenie
Sylvania Grolux, Aquastar + jakaś świetlówka 865.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 07:37:46 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2010, 20:31:00 »

No ale nie o to pytałeś Wink osobiście bardzo dobrze leży mi połączenie
Sylvania Grolux, Aquastar + jakaś świetlówka 865.

Mam dokładnie taką samą kombinację świetlówek (na przodzie aquastar, na środku 865 a na tyle gro-lux) moc światła 0,64 W/l plus nawożenie CO2 z butli i roślinki rosną aż za dobrze. Nie nadążam ich przycinać. A więc nie pozostaje nic innego jak zgodzić się z kolegą b0rn2bewild i polecić taką samą kombinację świetlówek.

A napisz jeszcze jakie stosujesz podłoże w tym akwarium? Mam nadzieję, że nie usiłujesz zrobić akwarium roślinnego mając na dnie sam żwir?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 21:34:03 wysłane przez Japco » Zapisane
straszny1982
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2010, 23:34:56 »

Jako podłoże mam mieszkane żwiru 3-7mm, laterytu API 567g, gliny sypkiej z allegro http://allegro.pl/item1063804678_glina_preparowana_skladnik_podlozy_dla_roslin.html, kilkunastu kulek gliniano torfowych i samego torfu jakieś 200g. Tongue miałem z tym początkowo sporo problemów bo dałem za mało pokrycia na wierzch i sporo sie unosiło przy każdej ingerencji a nawet przez kiryski. no cuż ucze sie na błedach Embarrassed Co do nawozu to stosuje aqua pmdd http://allegro.pl/item1071210511_nawoz_roslinny_aqua_pmdd.html w ilości poprzednio 2-3ml dziennie a obecnie jednorazowo dałem w niedziele jakieś 7ml i dzisiaj 3ml. dałem też w niedziele 10ml żelaza SEACHEM Flourish Iron i dodatkowo potas 5ml tej samej firmy. roślinki odpowiadaja na czerwono. CO2  z bimbrowni jest u mnie podstawą w utrzymaniu ph i muszę wymieniac wkład co tydzien max półtora aby dobrze dawało czadu Wink.Dopiero filuje na okazje z butlą. stosuje też 2 razy na tydzień Easy Life EasyCarbo 2ml a od dziś znacznie więcej aby miejscowo pozbyc się krasnorostów. dodatkowo w razie potrzeby potas i azot firmy easy life. O takich testach na CO2 nawet nie wiedziałem ale pomyśle, dzieki
Odnośnie sprzętu to mimo, że mieszkam w Anglii to do bogatych nie należę (ledwie ciągne ale nie mam po co wracac  Cry) i wszystko kupuje okazyjnie na ebay'u za śmieszne pieniadze bo 27funtów za oba te filtry to chyba nie dużo Good !. Lampe uv kupiłem bo myślałem że pomoże walczyc z glonami a skoro już jest - niech bedzie. 2 filtry dlatego ze nie chce niszczyś flory bakteryjnej za czesto a podmieniając wode z tutejszej kranówki muszę stosowac cos na zbicie po4 (wyniki testów kranówki są prawie poza skalą). od czasu montażu całego tego zestawu unormowały mi sie parametry wody i glony przynajmniej w znacznym tempie zmniejszyły ekspansje.

takie pytanka jeszcze co do świetlówek to można tą aquastar zamienic na aquarelle w takim zestawieniu jakie proponujecie bo nigdzie tutaj nie mogę jej znaleźc. koszta większe ale nie chcę znowu zle wydac pieniędzy i wole wiecej a dobrze. sterując światłem to w jakiej kolejności powinienem je włączac i wyłączac?
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2010, 15:03:38 »

Co do świetlówki aquarelle to można ją spokojnie kupić zamiast tej aquastar, to praktycznie taka sama świetlówka o identycznej temperaturze barwowej 10000 K ale jest trochę droższa. To równie dobra świetlówka.

Co do glonów to moim zdaniem stosujesz za dużo chemii. Ja np. mając akwarium na ziemi kwiatowej nie stosuje kompletnie nawożenia makro i mikro ani żadnego żelaza. Jedyne nawozy jakie daje to CO2 z butli, potas i teraz zamierzam dokupić jeszcze magnez. Pozostałe składniki zawiera podłoże (czyli ziemia) w dużym zapasie, który stale uzupełnia się dzięki odchodom rybek i nie zjedzonemu pokarmowi. Ja bardzo często miałem inwazje glonów (szczególnie krasnorostów przy twardej wodzie), gdy przedawkowywałem nawożenie żelazem. I Ty właśnie moim zdaniem to robisz. Masz w swoim podłożu glinę i lateryt, które są praktycznie niewyczerpalnym źródłem żelaza dla takiego małego akwarium. Testy na zawartość żelaza mogą mówić o niedoborach tego pierwiastka, gdyż cały jego nadmiar pochłania podłoże ale nie wiem czy wiesz, że rośliny pobierają żelazo głównie poprzez korzenie więc zawartość żelaza w wodzie ma małe znaczenie a bardziej się liczy ile go jest w podłożu. U mnie testy na obecność żelaza wykazują na niemal zerowy jego poziom a roślinki są czerwone że aż miło. Testy mówią swoje a rośliny swoje. Jeśli Ty dodajesz duże ilości żelaza do wody rośliny i tak z niego nie korzystają (bo mają go aż nadto w podłożu) a wykorzystują to głównie glony. Radzę poczytać najpierw o składach chemicznych tych substancji, które masz w swoim podłożu, dodawanych nawozów (pokarm i odchody rybek to też nawóz) a później dopiero przekalkulować co jest potrzebne a co nie. Przedawkowanie większości składników może być bardziej niebezpieczne niż ich braki. Polecam książkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 15:08:08 wysłane przez Japco » Zapisane
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2010, 15:11:43 »

Objawy, które opisujesz u swoich roślin wskazują mi na zatrucie żelazem

"Objawy nadmiarów żelaza:
- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziury (objaw zatrucia żelazem)
- może dojść do zahamowania wzrostu rośliny"

fragment pochodzi z wątku "Niedobory i nadmiary u roślin" tego forum.

Aha i jeszcze mała uwaga co do świetlówki Hagen Power-Glo. To raczej kiepski wybór do akwarium słodkowodnego roślinnego a raczej jest ona polecana do akwariów morskich.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 23:05:44 wysłane przez Japco » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: