Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [gurami] puchlina czy coś innego ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [gurami] puchlina czy coś innego ?  (Przeczytany 5341 razy)
remek
Nowy
*

« : Październik 17, 2009, 20:24:03 »

Witam,

Jakaś choroba dopadła mi gurami, objawem jest napuchnięty brzuch i w zasadzie tylko to. Klika miesięcy temu na podobną przypadłość padł bojownik.
Może ktoś wie co to może być ?

Anik
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2010, 16:13:26 »

moja gurami miała coś podobnego opuchnięty brzuch,odchody cienkie,białe,ciągnące a później nastroszone łuski nigdzie nie umiem znaleźć opisu co to może być
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2010, 17:22:30 »

Na dole są widoczne odstające łuski, więc to będzie posocznica. Ryby labiryntowe są na nią bardzo podatne.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 17:26:30 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2010, 23:05:21 »

Na dole są widoczne odstające łuski, więc to będzie posocznica. Ryby labiryntowe są na nią bardzo podatne.

Przy takim rozdęciu brzucha tzn przy takiej krzywiźnie skóry to normalne ze odstają. Oczywiście posocznica jest całkiem prawdopodobna. Niegdyś miałem bojownika, który tak miał i mu przeszło po kilkudniowej głodówce i urozmaiceniu pożywenia.

Remek, czym karmisz tą gurami?

Pozdrawiam, R.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2010, 11:52:37 »

Na przekarmienie mi to nie wygląda, bo chyba by musiał zjeść druge Gurami, żeby dostać taki brzuch, bardziej na wylanie się płynów do jamy brzusznej, czyli m. in z powodu posocznicy może to być.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2010, 12:28:21 »

Nie upieram się na posocznice bo są inne choroby które dają taki efekt. Zbrojniki niebieskie nie mające dostępu do drewna często dostają zapalenia przewodu pokarmowego i brzuchy wtedy też jak balony.

Autor wątku nie pisze nic o karmieniu itd, więc chyba już nie jest zainteresowany odpowiedzią.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: