Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Ile czasu może byc włączone światło?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile czasu może byc włączone światło?  (Przeczytany 18303 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 15, 2010, 14:57:01 »

Choć ochronny wymiar to chyba 25cm(...)
Nie ma tak nigdzie.
Wymiar typowy to 50 cm, czasami to 55 cm.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 15, 2010, 15:03:26 »

Naco złowić rybe co sie żywi planktonem....hm  :-)

DIY: żarówka 10W - taka do piekarników. odcinasz od dołu kawalek - tam gdzie jest mały okrągły styk. Wlewasz wodę z planktonem, wsuwasz haczyk. Używając poxipolu zaklejasz nacięty wylot i wio, łowimy Cheesy

Można użyć też banieczki po indykatorze CO2, ale drogo wychodzi Wink
jacekp
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 15, 2010, 15:50:11 »

Tak to taki szczupak waży napewno wiecej niż kilogram. Co  do sposobu łowienia to takiemu laikowi jak ja można wszystko wcisnąć.
Zastanawiam sie na tym czy roślinki mogą być w grubym żwirze czy musi byc piasek? Czym takową nawozić. To co mam na myśli może wypłynąć na powierzchnie :-)
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 15, 2010, 21:49:12 »

Co do oświetlania baniaka całą dobę, to nie zapominajmy, że ryby są ważniejsze od roślin i im należy się noc. Mam wrażenie, że ten aspekt został pominięty w tym wątku Wink
Ależ nie został pominięty, napisałem przecież, że są aktywne w nocy i że inaczej odpoczywają niż ludzie.  Cheesy

Nie bardzo widzę związek między naszymi wypowiedziami  Smiley Ja mówię, że ryby mają mieć w nocy ciemno, więc świecenie 24h\dobę odpada, co niektórzy jak widać czasem stosują. Ty z kolei piszesz, że ryby są aktywne w nocy - jaki z tego wniosek wg Ciebie? Że mogą mieć w nocy jasno?

Nie wiem o jakich rybach piszemy, ale te które ja do tej pory hodowałem raczej nie były aktywne w nocy (oprócz tych typowo nocnych). W akwarium ryby w nocy tną komara aż miło Smiley Pielęgnice można wręcz złapać ręką. Być może w naturalnych zbiornikach ryby zachowują się inaczej, nie wiem. Może też zależy od konkretnego gatunku.

jacekp
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 17, 2010, 09:43:15 »

Zastanawiałem sie czy rośliny musza być nawozone jakos. Niewiem jak by im pomóc. Czy jakies ....ja wiem tabletki lub płym specjany?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2010, 09:55:30 »

Zastanawiałem sie czy rośliny musza być nawozone jakos. Niewiem jak by im pomóc. Czy jakies ....ja wiem tabletki lub płym specjany?

http://holenderskie.pl/ - po lewej stronie w menu jest NAWOŻENIE ROŚLIN - cała lista metod
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: