Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Jednooka samica skalara rozrzuca ikrę
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jednooka samica skalara rozrzuca ikrę  (Przeczytany 2562 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Wrzesień 22, 2010, 11:02:44 »

Ostatnio patrzę, a tu mój jednooki skalar rozsypuje ziarenka ikry dookoła liści.

Zdaje mi się, że nie mam dobranej pary, ale na pewno 2 ze skalarów w moim baniaku to samce, 1 samica, a czwartego jeszcze nie rozgryzłam, ale skoro samce z nim nie walczą to pewnie tez będzie dziewczyna.

Tak czy inaczej widziałam jak jednooka pływa od lewej do prawej i raz na żabienicy a innym razem na cryptocorynie stara się przykleić ikrę, co zdecydowanie jej nie wychodziło i ikra lądowała wszędzie tylko nie na liściu. I tutaj moje obserwacje następują:
1. nie miała wybranego miejsca na ikrę bo pływała z kąta w kąt
2. "uruchomiły" się 2 samce, które zaczynały jej bronić podczas tego procederu - przeganiały się nawzajem  były zdecydowanie podniecone całą sytuacją
3. powyższe 2 świadczą chyba o tym, że nie ma pary.

A teraz pytania do znawców tematu, bo sama o skalarach wiem bardzo niewiele - mam je w akwarium od 1,5 m-ca Smiley

- czy skoro miała dojrzałą ikrę a nie miała pary to znaczy, że obecne w akwarium skalary jej nie pasują i nic z tego nie będzie?
- czy ikra została rozsypana dlatego, że nie ma oka i nie trafiała w liść czy po prostu chciała się jej pozbyć a następnym razem będzie lepiej
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2010, 11:29:41 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2010, 01:13:46 »

będzie lepiej - tak wnioskuje po własnych doświadczeniach
kiedyś miałem parę, która nie wybrała sie ze stada - miałem fart bo kupiłem dwa
jak dorosły podeszły do tarła. Za pierwszym razem samica sypała gdzie popadnie, nawet na mchu. Nie wiedziała dokładnie co ma robić no i samiec jej w tym nie pomagał - dostała wtedy tęgie baty zanim kapnął się o co chodzi.
Za drugim razem już razem podeszły do tarła na filtrze niestety, za trzecim wzorowo na liściu

Kris
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2010, 17:27:58 »

no to czekam az kolejna porcja ikry dojrzeje  Wink może faktycznie sobie poradzą w końcu
obawiam się, że brak oka wcale jej tarła nie ułatwi, chociaż skoro trafia w pokarm to może i w liścia w końcu trafi  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: