Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świderki a glony  (Przeczytany 2340 razy)
greenrabbit
Nowy
*

« : Kwiecień 28, 2010, 11:21:24 »

Spotkałem sie z opisami że świderki zjadają glony (wcześniej nie wiedziałem/widziałem/wierzyłem) .. niestety przywlokłem do swojego akwa trochę glonów nitkowatych (na roslinach) które w expresowym tempie się rozmnożyły. No i tutaj zauważyłem ciekawą sprawę - świderki wyłażą na hemiantusa (który również trochę zarasta glonami) i coś tam kombinują. Na innych roślinach ich nie ma - raczej reszta wysokopienna - czy rzeczywiście wcinają glony ?? Trochę nie chce mi się wierzyć ... w necie można spotkać różne opisy jedni piszą że nie -  inni że tak.. Może ktoś się podzieli ... Tylko proszę bez wpisów typu - "świderki jedzą glony".

224l ogólne 70l w przebudowie 25l tarliskowe bojowników
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2010, 15:50:32 »

Według mnie to wciągają ja też u siebie po starcie mniejszego akwa 66l dedykowanego dla żabek miałem glony różnorakie i rozmnożyły mi się w czasie expresowym świderki ale za to glony zniknęły a ślimaki służą mi jako pokarm dla żabek rozgniatam takich po kilka dziennie i już żabki mają co jeśc więc są nawet pożyteczne efekt brak glonów i żabka syta.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2010, 15:58:05 »

U mnie wciągają glony, ale raczej nie z szyb, bo Pielęgnice im na to nie pozwalają - ściągają je z szyb Wink. Ale z roślin i owszem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: