Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Pytanie o szczelność akwarium - niepokojące pęcherze i bąbel
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o szczelność akwarium - niepokojące pęcherze i bąbel  (Przeczytany 1641 razy)
addicted
Łukasz
Nowy
*

300L w przygotowaniu

« : Kwiecień 22, 2010, 22:06:05 »

Cześć,

Chodzi o akwarium, zalane ok 6 tygodni temu. konstrukcja Diversa o wymiarach 120x50x50 ~300L. Akwarium kupiłem nowe.

Po zalaniu pojawiły się w silikonie wzdłuż łączeń szyb cienkie pęcherze 0,5m-1mm o długości 10-20cm.

Zaraz po zalaniu były delikatne 'ruchy' tych szczelin ale unormowało się po pewnym czasie.

Dzisiaj natomiast zauważyłem niepokojącą sytuację. Obok jednego pęcherza pojawił się większy o kształcie łezki (kształt zbliżony do elipsy o wymiarach 3mmx5mm)

W tej chwili ładuje mi się bateria do aparatu. Postaram załączyć fotkę.
Fotka poniżej.

Czy mam mieć powody do niepokoju? Co w takiej sytuacji począć?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 22:53:38 wysłane przez addicted » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2010, 16:57:48 »

Powiem szczerze, że ja na tym zdjęciu nie widzę żadnych  pęcherzy Wink ale jeśli takowe są to musisz je po prostu obserwować... ale wydaje mi się, że przy takiej masie wody to normalne, że całę akwarium pracuje i się do siebie w jakiś sposób dopasowuje. Nie martw się jakby co rozszczelnienia pojawiają się w taki sposób, że dasz radę spuścić wodę jakby co Wink zaczynają się takie delikatne przecieki po prostu trzeba obserwować, ale jeśli akwa stoi 6 tyg to powinno być ok Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 27, 2010, 22:31:26 »

jesli kupiles akwa jako nowe to powinieneś miec na nie gwarancje,wiec w razie przecieku reklamujesz.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: