Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 1885 razy)
bodzo24
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2006, 07:20:58 »

Akwa mam krótko i nie mam wszystkich testerow,mimo wszystko prosze o pomoc co mianowicie moze byc chociaz w przyblizeniu przyczyna choroby.Mam mieszane towarzycho w akwa.Od wczoraj pielegnica meeka ktora byla krole akwa,wszystkich ustawiala itd.plywa pod filtrem.doslownie z dnia na dzien Sad temp wody ok 26.napowietrzanie dobre.woda podmieniana co tydzien,karmione czesto malymi ilosciami,no niby wszystko ok a jednak nie ....wczesniej tak z dnia na dzien padly mi zoltaczki,pozniej ramirezki,reszta ryb jest zdrowa,szkoda mi tej meeki.wyglada na zdrowa.jedynie co mozna stwierdzic to ze bardzo szybko oddycha .panie i panowie co robic.aha przypomnialem sobie tylko ze soli akwariowej dosypalem oczywiscie po uprzednim rozpuszczeniu,moze za duzo na nia splyneło ? Sad!!!!
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2006, 16:10:39 »

a jakiej wielkosci masz akwa? i jaka obsade? najprawdopodobniej przyczyna tego stanu jest brak równowagi biologocznej w Twoim akwa- zła obasa, baniak nie dojrzał.. jak długo Twoje akwarium stało bez rybek?

60l- ogólne
220l-in progress
bodzo24
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2006, 17:27:36 »

akwa mam juz jakies 3 miesiace. Tak sie wlasnie zastanowilem .wyczytalem ze pielegnicowate narazone sa na choroby jelit jesli sa karmione zywym pokarmem.meeka,ramireza,zoltaczek,skalar-----przeciez to sa wszystkie pielegnice badz pielegniczki,kupilem discus sept,i obnizylem ph ,azotany i azotyny raczej ok bo czesto wymieniam wode,szybko rosna mi glony,moze to bedzie jakas podpowiedz dla Was,jasno zielone i ciemno zielone na lisciach i przepraszam za chaotyczne pisanie Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2006, 19:13:23 »

cześć. jeśli rosną glony to jest za dużo azotów, przy pH ponad 8 wytrąca sie nawet trujący amoniak . napisz jeszcze co za akwarium  masz? i filtr ,rośliny?, światło?
bodzo24
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2006, 21:25:11 »

akwarium mam 126 litrow ,roslinek sporo miedzy innymiaalternathera lilacina,splendida, iresine species red i pare innych,filter zwykly na filtracje w ciagu godziny 500 l aqua szut ,wode podmieniam czesto wiec niewiem czy o jaki sazotach i amoniakach moze byc mowa ???hmm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: