Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki zdychają  (Przeczytany 1850 razy)
Elveon
Nowy
*

« : Kwiecień 19, 2010, 19:07:34 »

Witam.

Mam pewien problem. Mianowicie jest od około 3 tygodni jestem posiadaczem akwarium. 1 raz wpuściłem klika skalarów i platek (?). Po dwóch tygodniach wpuściłem ponownie kilka platek. Następnego dnia znalazłem kilka rybek martwych(same stare platki padly). Ich brzuszki były wzdęte. Co powinienem zrobić? Odłowić nowe ryby? Jaka to choroba? Da się ją leczyć?

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2010, 11:33:50 »

jakie masz akwarium? ile rybek (kilka to jest od 2 do 9)? jaki masz filtr? czy możesz podać parametry wody?

250l towarzyskie
60l krewetki RC
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2010, 12:29:24 »

Myślę, że powinieneś przeczytać wątek o zakładaniu akwarium.
Rozalka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2010, 20:12:51 »

Nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam - Masz akwarium od trzech tygodni, a dwa tygodnie temu wpuściłeś do niego rybki? jeśli tak, to nie dziw się,że zdychają, bo niestety akwarium powinno dojrzeć zanim wpuści się do niego pierwsze rybki , w przeciwnym razie będą raczej pływać brzuszkami do góry Sad

zastosuj się raczej do rady kolegi piszącego wcześniej i poczytaj, jak trzeba przygotować akwarium przed wpuszczeniem do niego ryb - powodzenia Wink
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2010, 21:05:12 »

Zapewne za duży poziom związków azotu. Poczytaj o zakładaniu akwarium. Niedojrzałe akwarium jest neistabilne biologicznie.

Podmień 50% wody na dzień dobry. Możesz też lać toxiviec.
Kup testy akwarystyczna na No2 i No3 i napisz jaki masz poziom azotu w akwarium.

Lektura obowiązkowa: dojrzewanie akwarium

Jakie masz rośliny? Jaki filtr?Ile działa?
Bo póki co to wróżenie z fusów, ale w takich wypadkach, jestem dobrą wróżbitką

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 20, 2010, 21:09:10 »

Atria - myślisz, że podmiana 50% wody to dobry pomysł? Przecież ta jeszcze nie dojrzała.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2010, 16:54:24 »

A po co ma dojrzewać?
Nie jestem ortodoksyjną maniaczką dojrzewania.
Lepiej coby dojrzewało czy żeby zdechła reszta obsady?
I tak jest rozwalona biologia więc trzeba do tego racjonalnie podejść.
Podmieniać (choćby to miało być 50% co dwa dni),lać toxiviec : wszystko, aby trzymać azot w normie.

Dojrzewać będzie i tak i tak - tyle że powoli. Jak się nawarzyło piwa to trzeba je wypić Z tego co widzę jednak autork/autorka wątku się wycofała.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2010, 20:47:43 »

Za wczesnie rybki wpuscialas najpierw lektury potem akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: