Ja też chcę założyć akwarium i mam stare akwarium 25l. Niestety moja wiedza na temat akwarystyki jest niewielka ale... już z tego co poczytałem na pewno nie kupiłbym akwarium mniejszego niż 50-60l chociaż i tak jest to mało...Nie wiem czy dobrze myślę ale raczej unikałbym akwariów jak z tego sklepu (tj wysokość jest największym wymiarem) a wybrałbym w kształcie np 60 x 35x30 niż Niektóre rybki wymagają dłuższych akwariów -to musiałbyś doszukać do konkretnej rybki . Wiele osób pisało na forum że właśnie takie 25-35 l praktycznie nie spełniają warunków stabilności a wybór rybek do takich małych akwariów jest praktycznie żaden... Tak jak u mnie
1xbojownik
5xgupiki
krewetki
razbory i to niektóre w dodatku są drogie i delikatne
Zastanów się czy chcesz mieć jakieś konkretne rybki czy może musisz dopasować rybki do Twoich możliwości finansowych.
Jeżeli chcesz zobaczyć sobie jakie są proponowane obsady do pojemności akwariów zobacz sobie np tu .:
http://www.akwaswiat.net/obsady-f-47.htmlZ mojego doświadczenia co do zakupu akwarium . Poszukaj sobie czegoś używanego oczywiście o ile możesz ... będzie taniej a kupisz o wiele fajniejsze rzeczy. Niestety takie zestawy w sklepach z reguły mają badziewny osprzęt. Jak się później okaże to musisz dorzucić kupę kasy żeby to miało ręce i nogi ...Moja rada poszukaj najlepiej w gazetach z ogłoszeniami kpl akwarium z rybkami i roślinkami z dobrym filtrem najlepiej zewnętrznym. Ja gdybym był na Twoim miejscu szukałbym czegoś 60-120 l Pozdrawiam .