Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy.  (Przeczytany 1610 razy)
marcindn
Nowy
*

« : Maj 02, 2010, 20:16:29 »

Witam Wszystkich.

Mam kilka pytan, wole zapytac na forum niz znow isc do sklepu z rybkami. Mianowice juz kiedys pisalem na tym forum, ze zakupilem "akwarium" ktore sprzedawca w sklepie powiedzial ze " dwie rybki " rasy Weloniastej beda ,mogly spokojnie zyc ( akwarium 10L .... mialem w nim zywa roslinke pompke [ parametrow nie znam ale wiem ze miala regulacje sily " wpuszczania powietrza " pompka miala jedno " wyjscie na rurke z powietrzem " ] do ktorej mialem tak zwany airstone czyli z takiej muszli lecialy mikro bombelki. Wczesniej mialem natomiast podlaczona pompke do takiego miejwiecej filtru http://www.kubazoo.com/bmz_cache/c/c032c89c2e239f96e44c3715ae74a50f.image.320x400.jpg   . Nie musze mowic ze rybki mi zdychaly.... szczescie w nieszczesciu ze doslownie 3 ...... 3cia to byl Bowjownik ( mieszkal sam.. woda oczywiscia w akwarium odstana okolo tygodnia, do wody sprzedawca doradzil dodac jakies detergenty typu bakterie i odchlorowacz wody ) co jak sprzedawca mi zapewnial "idealna" rybka dla tego baniaka..... Przechodzac do sedna bo wiem ze to cos co mi zapewniano ze bedzie ok dla rybek " bez " wiekszych wymagan bedzie super okazalo sie dnem.... pieniazki w bloto. Chcialbym kupic nowe akwarium i tu sie moja wiedza konczy... nie mam zamiaru polegac na sprzedawcy.. mieszkam w uk wiec nie wszystko idzie mi zrozumiec idealnie...  nie wiem czy kupic zestaw typu :   http://www.amazon.co.uk/Complete-Glass-Aquarium-Filter-litres/dp/B001UCEOOU/ref=sr_1_12?ie=UTF8&s=garden&qid=1272827437&sr=8-12 jest to jak by kompletny zestaw ma pompke, filtr i Lampe. Grzalki nie posiada lecz mysle ze nie bylo by problemu dokupic. Czy tez moze lepiej kupic szklane. zalezy mi na tym aby miec pare rybek okolo 10. wiec nie wiem czy tez bedzie dobre to co dalem w linku 35L. licze na fachowe i wyrozumiale odpowiedzi.
Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2010, 08:56:21 »

Ja też chcę założyć akwarium i mam stare akwarium 25l. Niestety moja wiedza na temat akwarystyki jest niewielka ale... już z tego co poczytałem na pewno nie kupiłbym akwarium mniejszego niż 50-60l chociaż i tak jest to mało...Nie wiem czy dobrze myślę ale raczej unikałbym akwariów jak z tego sklepu (tj wysokość jest największym wymiarem) a wybrałbym  w kształcie  np 60 x 35x30 niż Niektóre rybki wymagają dłuższych akwariów -to musiałbyś doszukać do konkretnej rybki . Wiele osób pisało na forum że właśnie takie 25-35 l praktycznie nie spełniają warunków stabilności a wybór rybek do takich małych akwariów jest praktycznie żaden... Tak jak u mnie
1xbojownik
5xgupiki
krewetki
razbory i to niektóre w dodatku są drogie i delikatne
Zastanów się czy chcesz mieć jakieś konkretne rybki czy może musisz dopasować rybki do Twoich możliwości finansowych.
Jeżeli chcesz zobaczyć sobie jakie są proponowane obsady do pojemności akwariów zobacz sobie np tu .:
http://www.akwaswiat.net/obsady-f-47.html
Z mojego doświadczenia co do zakupu akwarium . Poszukaj sobie czegoś używanego oczywiście o ile możesz ... będzie taniej a kupisz o wiele fajniejsze rzeczy. Niestety takie zestawy w sklepach z reguły mają badziewny osprzęt. Jak się później okaże to musisz dorzucić kupę kasy żeby to miało ręce i nogi ...Moja rada poszukaj najlepiej w gazetach z ogłoszeniami kpl akwarium z rybkami i roślinkami  z dobrym filtrem najlepiej zewnętrznym. Ja gdybym był na Twoim miejscu szukałbym czegoś 60-120 l Pozdrawiam .

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: