Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ryby zdychają  (Przeczytany 5129 razy)
poinder
Nowy
*

« : Marzec 29, 2010, 11:52:31 »

Witam od jakiegoś tygodnia mam rybki i do tej pory zdechł mi dwa małe glonojady 2-3 neonki a dzisiaj dwa mieczyki:( czytałem pare postów na forum i sadze że przez wode ale nie jestem pewien.Gdy zakładałem akwarium to w sklepie dali mi jakis preparat nie pamietam jaki a teraz nie zobaczę bo jestem w pracy.No ale w sprawie tego preparatu to mówili że mam wlać 2-5 ml na 10 litrów wody więc tak zrobiłęm akwarium mam 20-25l i wlałem wode z kranu tak jak mówilki mi w zologicznym. Filtr mam nowy bo kupowałem w sklepie tylko tez nie pamietam jakiego rodzaju grzałki nie włańczam wogóle chociaz ja mam temperatura 25-27/28 stopni dwie roślinki mam żywe żwirek(kamyczki małe) i trzy troche wieksze (zrobiłem taki ala domek).Testów nie robiłem żadnych na jakość wody i to pewnie błąd. Może poradzicie mi?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2010, 13:15:39 »

Jak masz obsade Huh
Mieczyki won
Jakie masz glonojady?Podaj gatunek
Testy są ważne, kup testy na ph no2 i no3
Wpuściłeś ryby do świeżej kranówy?
poinder
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2010, 13:42:20 »

glonojady nie wiem jaki to gatunek jak kupowałem było poprostu napisane glonojady małe a mieczyki pomarańczowe tak do świeżej bo się pytałęm w sklepie jak wode przygotowac rybka to dała mi jakis preparat niebieski i mówiła zeby ileś tam ml wlac na 10 l wody ile ml nie wiem bo mam w domu kartke a pytam sie czy wode taka z kranu zwykła a ona powiedziała że tak i odrazu mogę w nich rybki trzymać więc tak zrobiłem.

Ps. w każdym zoologicznym można kupic testy?

Jestem w pracy wiec nie mam pozliwości pojścia teraz do zoologicznego ale poprosiłem o to moja dziewczyne żeby poszła sie zapytac o te testy to powiedzieli jej że testy nie warto robić bo to i tak tak nic nie zmieni gdyz każda ryba potrzebuje inne wartości wody tak jej dziisiaj powwiedzieli i przydzieli jej sód czy sól dokładnie nie wiem bo przez teloefon rozmawiałem z Nia i zapłąciła 8 zł .
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2010, 13:59:12 »

http://www.rybcia.ovh.org/obrazki/ryby/Zbrojnik%20Lamparci.jpg
http://republika.pl/blog_jm_1242587/2552376/tr/otosek1.jpg
Może to któraś z tych?
Dla mieczoli akwarium za małe.
to powiedzieli jej że testy nie warto robić bo to i tak tak nic nie zmieni gdyz każda ryba potrzebuje inne wartości wody tak jej dziisiaj powwiedzieli i przydzieli jej sód czy sól

Właśnie dlatego ostrożnie dobiera sie obsade- różne ryby mają różne wymagania co do jakości wody.Testy są potrzebne!
Czy ryby mają jakieś inne objawy?
Ps.trzeba czekać jakiś 2-3 tygodnie, zanim wpuści się ryby.
poinder
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2010, 16:03:32 »

z tych obrazków to myśle że podobne były do pierwczego ale wielkości drugiego albo nawet mniejsze...
Też tak myślałem że trzeba jakiś czas odczekać...ale chciałem się upewnic w zoologicznym i powiedzieli ze jak ten preparat który kupiłem nie pamietam nazwy wleje z woda to mogę odrazu wrzucic rybki...wiec tak zrobiłem niestety..

objawy? hmmm mieczyki pomaranczowe miały miałe kropki na grzbiecie...może to ospa?nie wiem nie znam sie...

a i prawie wszystkie ryby albo sa na dole w koncie albo u góry w koncie...tylko gubiki i neonki od czasu do czasu pływaja... ale niestety dwie neonki dechły juz
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2010, 16:12:37 »

Cóż, na chorobach się nie znam Sad
Skoro z tego pierwszego- nie nadaje sie do twojego akwa.
Objawy wskazują na kulorzęska...
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2010, 18:20:36 »

O czym Wy ludzie piszecie? 20-25 litrów i zbrojniki, mieczyki, neony?
Daj sobie spokój z kupowaniem czegokolwiek, oddaj co jeszcze żyje i zabierz się do zakładania akwarium tak jak się powinno do tego zabierać bo szkoda ryb i Twoich pieniędzy.
Poznaj podstawy czytając o zakładaniu to sam stwierdzisz, że wielką głupotą jest to co teraz robisz.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2010, 20:16:35 »

jeszcze jeden troll  Grin
poinder
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2010, 05:36:44 »

Czapka wiem że szkoda ryb... ale robiłem tak jak mi powiedzieli w sklepie a skąd mogłem wiedzieć że źle mi doradzą?nie mogłem tego wiedzieć...
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2010, 09:06:10 »

Nie Ty pierwszy i nie ostatni trafiłeś na jakiegoś tumana w sklepie.
Dlatego też piszę żebyś przeczytał kilka wątków o zakładaniu akwarium to Ci się trochę rozjaśni i ustrzeżesz się następnych błędów.
Przeogromny
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2010, 12:57:04 »

czapka,
w sklepie poradzili mi zbrojniki do 25 litrowego akwarium...
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2010, 14:57:23 »

Związku azotu się kłaniają...

Ryby najlepiej oddaj. Poczytaj co do obsady do tego litrażu.

Żeby szybko wystartować nie wystarczy tylko AquaSafe czy Aquatan (to niebieskie) bo to jest jedynie uzdatniacz, a chodzi o równowagę biologiczną w akwarium.

Żeby w miarę szybko wpuścić ryby trzeba było zaaplikować Sera Nitrivec (bakterie) i poczekać ze 2-3 dni. Wcześniej nalać wody odstanej 24h z udatniaczem. Nitrivecu wlać więcej niż na opakowaniu przewidują i dać szybko rosnące rośliny (również takie, które dobrze pochłaniają związku azotu).

Sam w życiu zakładałem kilkanaście razy(kilka restartów i u innych osób) akwarium i powiem szczerze, że nie czekam 2-3 tygodnie na dojrzewanie, ponieważ stosuję 1. nitrivec 2. wodę z akwarium ze sprawdzonego źródła (przynajmniej połowę) 3. wodę odstaną z aquasafe 4. nitrivec 5. nitrivec 6. nitrivec Smiley  i moje ulubione wgłębkę, rogatka, gałęzatkę, pistię, rzęsę i moc anubiasów - to rośnie zawsze i szybko.

I consider myself as a one fish wolf pack
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2010, 11:11:38 »

w niektorych sklepach chca ci wcisnac rybki jako towar ich nie interesuje co sie z nimi stanie ja kupilem sobie najpierw 3 ksiazki jak zalozyc akwa i dla poczatkujacych akwarystow
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: