Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Indykator co2  (Przeczytany 6008 razy)
bohdan333
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 01, 2010, 21:33:05 »

Zrobiłem indykator z rurki do wina,lecz niewiem czym go teraz wypełnić i w jakich ilościach?Jaki należy uzyskać kolor odczynnika i jak często go wymieniać?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2010, 21:35:13 »

https://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=2268

to Ci się może przydać

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2010, 22:02:20 »

Tylko tak jak pisałem,mój jest z rurki to i proporcje będą inne.A co z resztą mojej niewiadomej?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2010, 22:47:40 »

wlej tyle by zostawić powietrze oddzielające wode w rurce od wody z akwarium, wlewasz taki sam roztwór jak w linku ( 4kh + pare kropli odczynnika pH)

roztwór najlepeij wymieniać co tydzień przy podmianie wody, bo skraplająca się woda rozcieńcza roztwór w pojemniczku Wink
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2010, 07:11:41 »

Czy wlewając odczynnik ph woda ma nabrać konkretnego koloru.Na jakiej wysokości umieścić go w akwarium.Na ile taki odczyt jest wiarygodny.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2010, 08:23:57 »

w moim przypadku ( test pH sery) woda barwi sie na niebiesko zaraz po sporzadzeniu roztworu z odczynnikiem.

Umieszcza sie to w mnie jwiecej połowie wysokosci akwarium. Z dala od źródła CO2

Ponieważ masz tam bardzo słaby bufor ( tylko 4 kh) to szybko zmienia sie pH pod wpływem CO2, na potrzeby akwarystyki wystarczy  Wink jak masz mocne oswietlenie to trzeba miec zielonkawożółty, a jak słabe oswietlenie to wystarczy zielone

I co ważne, trzeba przeprowadzić pomiar dopiero popołudniu, bo jest potrzebna pewna ilosc czasu zanim wyrówna sie stęzenie CO2 w bańce i akwarium.

Słabo widać w tych szklanych dlatego do pomiaru najlepiej jest wyciągnąć test i porównać kolory na tle białej kartki
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2010, 13:33:44 »

Dzięki za wprowadzenie w temat.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2010, 19:49:46 »

według mnie dobrym rozwiązaniem jest test stały firmy JBL, posiada w zestawie wszystko co potrzeba także łatwo można mierzyć ph/CO2 w akwarium
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2010, 20:42:51 »

według mnie dobrym rozwiązaniem jest test stały firmy JBL, posiada w zestawie wszystko co potrzeba także łatwo można mierzyć ph/CO2 w akwarium
mozesz podac przyklad takiego testu? bo ja nie bardzo sie orientuje a zaciekawil mnie ten temat Smiley

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2010, 14:45:06 »

mozesz podac przyklad takiego testu? bo ja nie bardzo sie orientuje a zaciekawil mnie ten temat Smiley

Spoko  Cheesy  Zobacz sobie tutaj, jest tam wszystko co chciałbyś wiedzieć

http://www.allegro.pl/item978552435_jbl_test_staly_co2_i_ph_ciagly_pomiar_co2_i_ph.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: