Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak przeniesc akwarium??  (Przeczytany 2935 razy)
lukcio
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2010, 10:01:01 »

Witam

W niedlugim czasie bede przenosil swoje 175 litrow akwa tylko nie wiem jeszcze jak. Mam prosbe do tych co juz robili to wczesniej: prosze opiszcie krok po kroku co i jak.

dodam ze przenosze akwa z jednego domu do drugiego....

dzieki za wszystkie odpowiedzi
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2010, 10:43:54 »

Witam

W niedlugim czasie bede przenosil swoje 175 litrow akwa tylko nie wiem jeszcze jak. Mam prosbe do tych co juz robili to wczesniej: prosze opiszcie krok po kroku co i jak.

dodam ze przenosze akwa z jednego domu do drugiego....

dzieki za wszystkie odpowiedzi

sprawa nie jest prosta... chyba najlepszą opcją byłoby kupienie drugiego zbiornika, odpalenie go z częścią starych roślin w nowej lokalizacji, a gdy już będzie miało pierwsze dni za sobą (np. dojrzewanie filtra można trochę przyspieszyć) przeprowadzka reszty mieszkańców do nowego akwa i sprzedaż starego... rozwiązanie kosztowne, ale w ten sposób minimalizujesz poniesione straty.

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2010, 10:56:29 »

takie rozwiazanie odpada ale myslalem nad zakupem plastikowego box'u takie na przechowywanie ubran... 110l
1 tam przelac wode ze starego akwa a reszte do 5l baniakow.
2 przeniesc ryby oraz filtry (1 wewnetrzny a 1 zewnetrzny)
3 wyczyscic akwa i przeniesc na nowe miejsce...
4 ustawic wsztko (podloze i wlac tak 1/2 wody ze stargo zbiornika...)
5 wsadzic rosliny i kozenie i przelozyc filtr zewnetrzny.... dolac jakies 40 l wody odstanej... zostawic na jeden dzien.... (rybki caly czas w swoim tymczasowym domku z filtrem i grzalka)
6 przeniesc wszystkie rybki i wsadzic do akwa....dopelnic stara woda z tymczasowego domku

7 wszystko jest jak nalezy. hehe

czy tak wyglada dobrze czy o czyms zapomnialem...
radarolek
Zainteresowany
**

http://pogodzinach.cyganka17.pl/index.php/start-ak

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2010, 11:03:27 »

Witam,
Ja kupilem takie 50 l plastikowe pojemniki w Ikei. Przerzucilem wszsystko i zrobilem podobnie jak Ty. Jest to chyba najlepszy pomysl. To bylo przy restarcie 220l. Jak robilem restart 380l. to wlasnie zakupilem sobie to 220l:). Taki fortel, żeby miec dwa akwa:)

147 x 42 x 60 [cm] - 370l
8 x 24 W T5
Tetra Tec Ex 1200 Fluval 305
6 x razbora klinowa
4 x sumik szklisty
20 x zbrojnik niebieski
5 x neon czerowny
5 x bystrzyk amandy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: