Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy odpowiednie oswietlenie?  (Przeczytany 1340 razy)
rolex10
Nowy
*

« : Marzec 27, 2010, 00:22:23 »

Witam
Dzis wieczorkiem zabralem sie za podlaczenie zestawu oswietlenia, ktore zakupilem w ACUARIO. Zestawik sklada sie z dwoch zaplonikow elektronicznych 2x54w, oprawek bryzgoszczelnych, odblysnikow i czterech swietllowek: Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Plant Grow aqua Medic i Narvy Lt HQ 865 cool daylight. Niestety okazalo sie ze Grolux mignie i nie raczy sie zaswiecic. Zaplonniki firmy Tridonic Atco nie pozwalaja na swiecenie jednej swielowki wiec sobie sprawdzilem Sad. Jutro bede reklamowal siwtlowke. Moje akwarium ma 350l 130x45x60 planuje gesta roslinnosc a do tego bande neonkow. Pytania:
1 czy te swietlowki nadaja sie na tego typu zbiornik
2 czy moze wziasc inna swietlowke zamiast Groluxa
3 czy przewody zaplonnik-swietlowka musza miec tylko 1 metr dlugosci bo mi to nie starcza cala instalacja ma byc pod szafka
4 jaka ewentualnie kolejnosc swietlowek zastosowac
Pozdrawiam
Ps. Juz nie moge sie doczekac startu zbiorniczka Cheesy
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2010, 00:57:41 »

Mnie się wydaje że z tym przewodem może byc nie tak jeśli są za długie. spróbuj podłączyc na krótszym przewodzie wtedy zobaczysz czy odpali. Jeżeli nie to raczej mnie się wydaje że to może byc statecznik niż świetlówka łatwo sprawdzic zamień świetlówki miejscami jak nie odpali świetlówki w tym samym miejscu to znaczy że statecznik jest walnięty.
Jest jeszcze inna możliwośc sprawdż czy końce świetlówki Grolux nie są uszkodzone lub krzywe lub czy przewód w tej świetlówce jest dobrze podłączony do statecznika chodzi o kolejnośc przewodów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2010, 23:59:34 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2010, 08:22:07 »

Ze swietlowka to juz pewne ani na jednym ani na drugim stateczniku nie pali. Sprawdzalem na roznych konfiguracjach jak podlaczylem z inna swietlowka wszystko hulalo. Bledu w polaczeniu nie ma napewno w koncu jestem elektykiem heh.
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2010, 09:52:00 »

swietlowka wymieniona na nowa teraz pytanie co do kolejnosci w pokrywie czy ma to jakies znaczenie?
Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2010, 14:24:04 »

oczywiście że ma ale raczej tylko od gustu zależy kolejność. Ja nie lubię różowego/fioletowego - tą świetlówkę dałbym na koniec, Światło 6500k jest dobre na przód zbiornika.
W moim akwarium mam 3*14W 865 i z przodu 1*13W 840 i z 4000k wyglądają za herbaciano.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: