Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Mimo nawozów rośliny marnieją - dlaczego?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mimo nawozów rośliny marnieją - dlaczego?  (Przeczytany 2921 razy)
cin
Gość
« : Marzec 20, 2010, 17:09:05 »

Witam,
Przez pewien okres czasu moje rośliny bąbelkowały całkiem nieźle.
Od jakiegoś czasu jednak by zachować GH na niższym poziomie dodawałem do akwarium wode demineralizowaną i odżywkę Aqua Art Classic zawierającą:
żelazo, mangan, cynk, miedź, bor, molibden, potas oraz magnez.
Miałem fosfor na poziomie zerowym ;przez pewien czas, ale mimo, iż teraz mam fosfor na poziomie 0,8 ppm rośliny dalej nie bąbelkują.
Oświetlenie mam na 72 litrowe akwarium 24 Watt, więc chyba wystarczające.
Dodatkowo podaje CO2 a z tabeli wynika, że poziom CO2 jest na przyzwoitym poziomie.
Parametry od kilku dni mam takie:

PH 7,4
GH 14
KH 10
NO3 10
NO2 0
PO4 0,8
Fe 0,3-0,5

Mnie to wygląda na niedobory boru, ale już sam nie wiem - proszę o opinię.
Przeczytałem najfajniejszą stronę o niedoborach u roślin: http://ilkus.net/~triamond/objawyniedoborow.html
ale do tej pory nie wiem mimo, że zamieniłem nawóz na PMDD czemu rośliny nie chcą odżyć.
Pewnie wszystko wróci do normy po podmianie ale ciekawi mnie dlaczego w nawozach nie ma tego co w kranówce a powoduje bąbelkowanie.
Pozdrawiam

Oto zdjęcia chorych roślin:

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2010, 23:00:06 »

Ludwigię u Ciebie wyglądają tak jak u mnie czyli marnie... i też nie wiedziałem dlaczego... jednak od dwóch dni u mnie zaczęło wszystko ruszać i niestety sam nie znam tego powodu.. ale mógłbym zamieścić identyczne zdjęcia... rzadkie liście, skarłowaciałe i zniekształcone... od dwóch dni tak Ludwigie mi ruszyły że na odcinku 2 cm mają więcej liści niż wcześniej na 10 Wink
ale niestety nie pomogę bo nie wiem Sad

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2010, 20:02:29 »

Pewnie wszystko wróci do normy po podmianie ale ciekawi mnie dlaczego w nawozach nie ma tego co w kranówce a powoduje bąbelkowanie.

A gdzie zgubiłeś np wapń? Przy najbliższej podmianie pomieszaj demineralkę z kranówką i podmień trochę więcej wody niż zawsze.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2010, 11:31:41 »

Co do światła to masz 0,33W/l czyli minimum a nie jak uważasz ,, odpowiednie ,,
Przy takim oświetleniu co2 można sobie darować .

Młode ampularie oddam
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2010, 11:37:42 »

Masz też dość twardą wodę.... co może powodować, że składniki odżywcze nie są tak dobrze dostępne jak powinny być... U mnie watów wychodzi 0,44W/l i jest już coraz lepiej Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2010, 15:44:21 »

Przy takim oświetleniu co2 można sobie darować .

Nie zgadzam się, zawsze jest sens stosowania CO2 jednak w przypadku kolegi ilość CO2 jest hmmm dość niska jeśli pH jest aż 7,4.

Andrzej, 24W T5 świeci dość fajnie a 72 l jest niskie więc trzeba wziąć też na to poprawkę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: