Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło słonecznicy?  (Przeczytany 3073 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« : Maj 07, 2009, 12:43:09 »

Wyczytałem, że słonecznica ma tarło kilka razy od maja do lipca.
Mam zgodne stadko i jednego typa, który zachowuje się coraz gorzej.
Zajął sobie jeden kąt w akwarium i przegania wszystkich, natomiast nie ma partnerki, chociaż pojedyncze rybki przepuszcza, ale tylko młodociane  Shocked
Czy to jest przygotowanie do tarła, czy raczej zachowania agresywne terytorialne?
Jak rozpoznać płeć słonecznicy?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2009, 13:49:32 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznica_(ryba)

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2009, 13:53:23 »

Rozumiem, Andrzeju, że mam zdobyć doświadczenie i napisać artykuł do Wikipedii?  Cheesy
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2009, 13:56:14 »

wpisz w google słonecznica i ci wtedy wyskoczy wikipedia . Pewnie o to mu chodziło

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2009, 14:16:08 »

Przepraszam zapost pod postem ale odkryłem gdzie pies leży pogrzebany Smiley . Na końcu adresu trzeba dopisać znaczek ) - zakończenie nawiasu

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2009, 14:22:34 »

Fakt, błąd przy przepisywaniu.
Ale ja już wszystko przeczytałem i jest niewiele na ten temat. Dużo więcej jest o mieczykach, gupikach itd.
Myślałem, że ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami...
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2009, 15:26:18 »

Muchomorek a ja myślałem że jesteś znawcą krajowej fauny wodnej.Samice są większe i pełniejsze w partii brzusznej, samce są małe i smukłe.Mi się wydaje że tej rybie coś dolega dlatego odłączyła się od stada i przegania inne ryby.A kto ma się podzielić spostrzeżeniami skoro w zasadzie nikt tych ryb nie trzyma w akwariach, ja miałem je w sporej ilości ale jako pokarm więc się im nie przyglądałem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2009, 15:37:21 »

Muchomorek a ja myślałem że jesteś znawcą krajowej fauny wodnej.
Trochę się orientuję, wiem jak wygląda ikra, ulubiony miejsca itp, ale słonecznicy nie miałem w akwarium, a na pewno znawcą czegokolwiek nie jestem. Materiałów jest jak na lekarstwo. Zdobędę doświadczenie, to się podzielę.
Jako ciekawostkę powiem, że gdy zapytałem o występowanie różanki, to się dowiedziałem, że nie mam czego szukać, bo w Polsce badań liczebności i występowania nikt nie robi.

Ps. Rybka się uspokoiła i chwała jej za to.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 15:44:19 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2009, 16:27:12 »

Z tą różanką to całkiem możliwe że nikt takich danych nie zbiera, ja kilka razy je widziałem w jeziorach z pomostu ale widać je tylko wtedy kiedy świeci słońce.Kiedyś nawet miałem dwie w akwarium, ale kupiłem w sklepie, nawet nie wiedzieli co to za ryby.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: