Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kirys  (Przeczytany 2871 razy)
guramizxc
Nowy
*

« : Marzec 05, 2010, 21:06:02 »

Witam!
Mam kirysa który zachowuje  się nie spokojnie, czasami ciężko oddycha, ustawia się między roślinami głową do góry, jeśli położy się na dnie akwarium to lekko go unosi. Jakieś pół roku temu miał podobne objawy, facet ze sklepu powiedział wtedy, że kirys zjadł coś nieświeżego z dna i radził aby go przegłodzić przez parę dni. Chciałbym się dowiedzieć czy znów trzeba go przegłodzić czy to może coś innego.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 21:36:52 »

A co mógł zjeśc nieświeżego  ???Głodówka napewno mu nie zaszkodzi.Obserwuj go kilka dni. Kirysy to takie małe wariaty i czasem ich zachowanie odbiega od normy.

guramizxc
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 08:16:40 »

Zapomniałem dodać że ogon stał mu się krótszy i dziwnie pobielał.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 08:18:37 wysłane przez guramizxc » Zapisane
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 08:48:56 »

Podaj więcej info. o akwarium http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/zasady/

nazoo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 23:39:34 »

Dokładnie kirysy to super Wariaty Tongue czasami szaleją a czasami dziwnie się zachowują. A może ma coś z pęcherzem pływowym? i dlatego tak się zachowuje. Znajomemu gupik po porodzie miał uszkodzony pęcherz pływowy i dziwnie się rybka zachowywał pływała pionowo z głową do góry i miała kłopoty z utrzymaniem równowagi. aż zaczęła pływać bokiem ciała i w końcu położyła się na dnie i z ciężkim oddechem wyzionęła ducha Sad. nie życze to twojemu kiryskowi, ale może też ma coś z pęcherzem. czy jest na to jakieś leczenie? nie wiem nie odpowiem Ci na to. Może inni forumowicze doradzą lepjej, lub mnie poprawią. Pozdro
guramizxc
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2010, 08:48:42 »

Akwarium: 80 litrów
Woda o odczynie około 7,5ph
Temperatura 25 stopni Celsjusza 
Obsada:
-2 kirysy
-gurami
-glonojad
-mieczyk
-2 bocje wspaniałe
- sum kiryśnik
guramizxc
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2010, 17:13:51 »

Kirys nie przeżył.  Sad
wedkarzz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2010, 17:35:13 »

2 bocje wspaniale ? to sa rybki stadne propnuje ci je komus oddac bo masz zamale aqua jak na te wielkie i ruchliwe ryby ( jeslisa male to urosna )
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: