Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odwapnienie muszli  (Przeczytany 1678 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Marzec 02, 2010, 20:24:23 »

Mam dość twardą wodę: GH - ok. 14, KH - 10 a jednak muszla mojej ampularii coraz bardziej się odwapnia. Dlaczego? Czy ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2010, 20:32:18 »

Pewno twardość pokazuje co innego, nie tylko same związki wapnia. Jak widzę gdzieś jony, to mi się od razu nie chce czytać opisu Cheesy
Ja miałem to samo, nie zastanawiając się nad mechanizmem, dołożyłem muszle po winniczkach i się zatrzymało, a muszle po winniczkach powoli znikają.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2010, 20:54:53 »

J
Ja miałem to samo, nie zastanawiając się nad mechanizmem, dołożyłem muszle po winniczkach i się zatrzymało, a muszle po winniczkach powoli znikają.
A ślimaczkom pomogło? Nie chcę dodawać muszli bo to jeszcze bardziej zatwardzi wodę co nie specjalnie jest wskazane. Myślałam raczej o zawieszeniu nad powierzchnią wody jakiejś kostki wapiennej, gdzieś o tym czytałam ale nie mogę sobie przypomnieć co to ma być za kostka Sad

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2010, 21:10:29 »

Zatrzymało się, już się nie odwapniają, więc pomogło.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: