Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Śmierć zbrojnika  (Przeczytany 1284 razy)
mdramski
Super aktywny

« : Luty 01, 2005, 12:59:58 »

Ale jestem zły ! Dziś padł mi samiec zbrojnika niebieskiego. Rano zauważyłem lekko powiększony brzuch, ale poza tym zachowanie normalne. Parę godzin później zdechł. Ma ktoś jakąś ideę dlaczego ? Strasznie się zezłościłem, bo hodowałem go od małego i miał już piękne poroże i 10 cm długości... Oj nie piszę więcej, bo zacznę przeklinać....
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2005, 13:38:24 »

Przed tygodniem miałem dokładnie to samo!

Miałem w akwa parkę zbrojników: 2x po 9 cm.
Pierwszy padł samiec, ot tak bez powodu. Zauważyłem, że samica dziwnie się zachowuje - była apatyczna i nie reagowała nawet na dotyk ręki. W końcu i ona zdechła. Żadnych objawów zewnętrznych.
Temp. wody 25st.C, częściowa podmiana co 10 dni, ph ok.7,0.

Dziwne - nie wiem co im zaszkodziło, tymbardziej że inne rybki zachowują się bez zarzutu a do tej pory wszystko było OK.
Zastanawiam się tylko czy nie odbije się to na zdrowiu pozostałych mieszkańców mojego baniaka.

PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2005, 16:41:50 »

Ja podejrzewam, że po prostu te nasze ryby są słabe. Byle infekcja potrafi je wykończyć. Niestety chów wsobny, hodowla selektywna itd. robią swoje. Następnym razem należy po prostu kupić kilka ryb więcej, a większość pewnie się uchowa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: