Witam, mam akwarium 126L, oświetlenie 2x18W t8 , Philips aqarele i t865, podłoże to ziemia przykryta piaskiem. Moje pytanie brzmi czy nurzaniec poradzie sobie w takim podłożu i w tak słabym oświetleniu? słyszałem, że po posadzeniu zdarza się, że obumiera a po jakimś czasie potrafi się odrodzić, czy to prawda?
Mam również nawozy garniera ale na razie jeszcze nie podaje.
Nurzaniec poradzi sobie w takich warunkach. Przy takim oświetleniu jakie masz oraz "ziemiastym" podłożu możesz spodziewać się sporej długości liści i obfitości nowych sadzonek. Po posadzeniu nurzaniec nie obumiera (nie słyszałem o czymś takim w przypadku nurzańca spiralnego). Jedyne możesz zaobserwować to zgubienie na początku kilku najstarszych liści i zatrzymanie wzrostu w czasie aklimatyzacji, to jednak szybko mija (tak zachowywały się moje nurzańce).
W moim poprzednim akwarium (102-profilowane z oświetleniem 3x18W) obumarł nurzaniec spiralny tortifolia (liście skręcone jak wiertło). Usuwałem zgnite liście a to co po nim zostało zostawiłem w podłożu. Po jakimś czasie pojawiły się nowe liście. Obecnie te nurzańce mam w swoim 200 litrowym zbiorniku.