Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy nurzaniec spiralny da sobie radę??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy nurzaniec spiralny da sobie radę??  (Przeczytany 4213 razy)
przemo862
Nowy
*

« : Luty 17, 2010, 22:00:41 »

Witam, mam akwarium 126L, oświetlenie 2x18W t8 , Philips aqarele i t865, podłoże to ziemia przykryta piaskiem. Moje pytanie brzmi czy nurzaniec poradzie sobie w takim podłożu i w tak słabym oświetleniu? słyszałem, że po posadzeniu zdarza się, że obumiera a po jakimś czasie potrafi się odrodzić, czy to prawda?
Mam również nawozy garniera ale na razie jeszcze nie podaje.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2010, 22:11:59 »

u mnie w 112-tce przy tym samym oświetleniu rósł dobrze oczywiście nie od razu "chwilę" minęło nim się zaadoptował ale później jeśli bym go nie przerzedzał ryby by nie miały gdzie pływać. A Ty masz piasek na ziemi - dlaczego takie rozwiązanie?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
przemo862
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2010, 08:22:45 »

słyszałem, że w ziemi rośliny lepiej rosna niż w samym piasku dlatego tak zrobiłem i na razie nie żałuje(dwie kryptokoryny rosną naprawdę pięknie:) Anubiasy i linfolia (czy jakoś tak:) równiez pięknie rośnie:) A jeżeli mógłbyś mi napisać po jakim mniej więcej czasie się ukorzenił?? Bardzo stracił po posadzeniu?
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2010, 10:23:34 »

Jeżeli chodzi Ci o Nurzaniec Amerykański (Vallisneria americana) to spokojnie urośnie nawet w 0.3W/L, bez niczego w podłożu. O obumieraniu i odradzaniu sie nie słyszałem. Ukorzenia się dość szybko. Co do kryptokoryn to dla nich raj (żyzne podłoże). Jeżeli masz anubiasa posadzonego w podłożu - wyciąg go i posadź na korzeniu bo zgnije.  Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 10:25:51 wysłane przez tomto1 » Zapisane
Yanooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2010, 13:42:50 »

W mojej sygnaturce masz zbiornik o takiej pojemności i takim samym oświetleniu. Podłoże to grys bazaltowy przykryty piaskiem kwarcowym. Nurzaniec rósł jak szalony. Zaczynałem od 5 sadzonek z allegro. Po 3 miesiącach miałem akwarium pełne nurzańca.

Moje 126l:
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2010, 13:54:04 »

Witam, mam akwarium 126L, oświetlenie 2x18W t8 , Philips aqarele i t865, podłoże to ziemia przykryta piaskiem. Moje pytanie brzmi czy nurzaniec poradzie sobie w takim podłożu i w tak słabym oświetleniu? słyszałem, że po posadzeniu zdarza się, że obumiera a po jakimś czasie potrafi się odrodzić, czy to prawda?
Mam również nawozy garniera ale na razie jeszcze nie podaje.
Nurzaniec poradzi sobie w takich warunkach. Przy takim oświetleniu jakie masz oraz "ziemiastym" podłożu możesz spodziewać się sporej długości liści i obfitości nowych sadzonek. Po posadzeniu nurzaniec nie obumiera (nie słyszałem o czymś takim w przypadku nurzańca spiralnego). Jedyne możesz zaobserwować to zgubienie na początku kilku najstarszych liści i zatrzymanie wzrostu w czasie aklimatyzacji, to jednak szybko mija (tak zachowywały się moje nurzańce).
W moim poprzednim akwarium (102-profilowane z oświetleniem 3x18W) obumarł nurzaniec spiralny tortifolia (liście skręcone jak wiertło). Usuwałem zgnite liście a to co po nim zostało zostawiłem w podłożu. Po jakimś czasie pojawiły się nowe liście. Obecnie te nurzańce mam w swoim 200 litrowym zbiorniku.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2010, 22:18:25 »

słyszałem, że w ziemi rośliny lepiej rosna niż w samym piasku dlatego tak zrobiłem i na razie nie żałuje(dwie kryptokoryny rosną naprawdę pięknie:) Anubiasy i linfolia (czy jakoś tak:) równiez pięknie rośnie:) A jeżeli mógłbyś mi napisać po jakim mniej więcej czasie się ukorzenił?? Bardzo stracił po posadzeniu?

nie miałem na myśli ziemi tylko chodziło mi czemu piasek na ziemi a nie drobny żwir(zamiast piasku) ale mniejsza z tym, skoro próbujesz z ziemią to polecam książkę Diany "Rośliny w akwarium".

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2010, 22:01:58 »

Anubiasy na korzeniu??? ja mam anubiasa , który rósł cieńko u kumpla nad żwirem a teraz mam go w żwirze i leci jak szalony , tylko krasnorosty zostały.

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: