Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Flexibakterioza u sumików szklistych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Flexibakterioza u sumików szklistych  (Przeczytany 2327 razy)
Thomas de Braun
Nowy
*

« : Luty 17, 2010, 10:51:14 »

Jak w temacie. Kupiłem wczoraj 8 sumików szklistych. W domu zauważyłem że jeden ma jakby białawą plamkę ale pomyślalem ze to tylko uszkodzenie zewnętrzne podczas transportu. ale dziś rano patrze a tu już 3 kolejne rybki mają taką białawą plamkę. No i padła diagnoza flexibakterioza  Jak to leczyć. Czytałem że sera bactopur ale tego juz nie kupie bo w sklepach nie ma a podobno choroba rozwija sie szybko. Narazie wszystkie rybki ok, poza ta plama nie ma innych objawow. Zdąrzyłem też przeczytac że mfc nie pomaga na to. Czym leczyć?? Ryby plywają w akwa kwarantannowym 25 l grzalka filtr termometr temp 25 ph7,2 gh ponizej 14 kh ok.6-10 no2-0 no3-10mgl/l HELP!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2010, 21:23:26 »

Jeżeli to choroba bawełniana to wystarczy poszukać http://www.superakwarium.pl/fleksibakterioza-id601.html pisze że się leczy trypaflawiną która z wymienionych leków jest najczęściej dostępna, obecnie nazywa się akryflawina masz podane ile podawać i jak długo.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Thomas de Braun
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2010, 11:28:55 »

Żeby to było takie proste, ale niestety akryflawina została już ze sklepów wycofana. W sumie to teraz już wogóle leków nie ma.;/ Chyba że u weterynarza a to jest nieekonomiczne.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2010, 22:11:57 »

Dlaczego u weterynarza jest nieekonomiczne, sam kupowałem tam leki.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: