Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyk  (Przeczytany 4085 razy)
kooonraad
Nowy
*

« : Luty 14, 2010, 12:27:45 »

Witam! Trochę boję się o mojego samca mieczyka. Cały czas chowa się w łupinie kokosa. Nie chce wogóle jeść. Czy to jest jakaś choroba?
Moje akwa ma 126 litrów. Proszę o pomoc!
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2010, 12:54:10 »

Obsada? Jedzenie? Kiedy zalozone akwa? Najlepiej daj fotke akwarium  papa Good !

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2010, 13:54:56 »

Obsada:
-14x Neon Inessa
-2x Kosiarka
-3x Mieczyk (1+2)
-1x Zbrojnik Lamparci (do oddania)
-1x Zbrojnik Albinos
-3x Krewetka Red Cherry

Pokarm: suchy - płatki od "Tropicala"
Akwarium mam od połowy grudnia 2009roku. Dojrzewało przez ok 3 tygodnie. Mieczyki wpuściłem jakieś 3 tygodnie temu.
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2010, 14:55:44 »

Moze poprostu jest zestresowany, albo jakas ryba go zaczepia?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2010, 17:41:18 »

Masz jednego samca i dwie samice czy na odwrót?. Bo jeśli masz 2 samce to pewnie boi się tego drugiego. Zawsze tak jest u mieczyków, że nawet jak są dwa samce to nie przepłyną obok siebie żeby nie zawalczyc o swoje terytorium.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2010, 17:44:15 »

Moja samica kiedys tak samca straszyla ze zdechl  Sad Byl chudy bo samica pierwsza brala pokarm Cry

kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2010, 19:59:06 »

Samiec chyba ma taki dłuższy "ogonek" na płetwie ogonowej prawda? Jeśli tak to mam 1 samca i 2 samiczki.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2010, 20:17:52 »

U dołu ma taki mieczyk .
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2010, 20:36:07 »

twój mieczyk nie zachowuje się normalnie, pewnie zdechnie, dziwnne długo już się chowa?

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2010, 22:00:31 »

Zachowuje się tak od ponad tygodnia.. ;/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2010, 23:13:04 »

Może jest już stary nie wiesz ile ma lat czy może raczej miesięcy bo mieczyki żyją około 3 lata a karłowate nawet krócej. Albo tak jak krab podał może inne mieczyki go męczą bo są też samice takie które chcą rządzic w akwa

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2010, 23:43:16 »

Nom, czesto sie to zdarza, jak sie ma za male akwarium, jednak ty masz 126L wiec to troche mniej niz minimum. Jednak jedni mówia ze 100L to minimum a inni ze 150L. Ja trzymalem mieczyki w 76L, na kilka tygodni, bo jeszcze nie wiedzialem ze to za male akwarium. Okolo pierwszego tygodnia zaczely sie ataki samicy, ale byly to tez podlooty. Mialem kilka mlodych, kupilem kotnik, pokarm dla ryb mlodych i trzymalem w 76L. Ocalaly 2, zanim mialem ten kotnik. Rosly, i nagle jednego dnia samiec padl ( ten narybek ). Potem inne ryby ( danio, neonki ). Byla plaga akwarium bo mialem 17 neonków a zostaly mi wtedy 2. Tetra czarna miala jakies ataki, i tez padla. Potem samica mieczyka juz nie tak latwo dawala sie na podloty i w koncu samiec byl strasznie chudy i padl. Samica zrobila sie gruba i tez padla, niewiadomo czemu. Czyli z okolo 25 ryb zostaly mi wtedy 7. 5 danio i 2 neonki, + sumik szklisty i ten zbrojnik lamparci co wtedy mial 5cm, a teraz ma 16cm Tongue Byl restart akwarium, wiem troche OT.

Twój samiec raczej nie ma choroby tylko sie boji, jest shy. Mój samiec tez sie chowal, pod korzeniem, pod filtrem iprzy dnie. Nie martw sie o niego, a jak bedzie chudy to daj go do innego zbiornika ( jesli masz ). Tam odzielnie dawaj mu pokarm. Pozdrawiam.

kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2010, 12:05:37 »

Dzięki bardzo za pomoc! Pozdrawiam!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: