Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « substrat + podłoże, ale co po kilku miesiącach?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: substrat + podłoże, ale co po kilku miesiącach?  (Przeczytany 1152 razy)
browar
Nowy
*

« : Luty 12, 2010, 16:16:07 »

witam,
ja w temacie podłoża coraz bliżej restartu mojej 112 - stki.  było już podobne pytanie na forum, ale jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. chodzi o substrat pod żwirek. np. tetry czy sery. dajemy go pod żwirek, roślinki są nawożone, rosną, ok. ale co jednak po kilku miesiącach kiedy substancje odżywcze przestają działać? nawet jak mamy ładne roślinki  ale np. chcemy  posadzić nowe rośliny? Przecie ż chyba nie restart podłoża.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2010, 20:04:50 »

a moze podloze na bazie ziemi ogrodowej? wychodzi znacznie taniej i podobno wystarcza na wieeele lat Wink
albo mieszanke takiego podloza z substratem, tez tak ludzie robia

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 21:15:08 »

podobno wystarcza na wieeele lat Wink

lat to raczej nie, prędzej miesięcy.
wystarczy poczytać w wątku "akwaria na bazie ziemi ogrodowej krok po kroku" co piszą właściciele takich podłoży.
miałem 2 baniaki na bazie ziemi i w obu na początku był szał "bąbli", a po kilku tygodniach widać  było już braki. Najpierw K2So4, potem inne, aż do pełnego nawożenia mikro i makro w płynie, po prostu taka ziemia w końcu sie "wyjałowi".
Osobiście drugi raz bym nie założył na bazie ziemi ogrodowej.

Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2010, 06:15:20 »

teoretycznie lov-tech jest wieloletni - ale ten prawdziwy

przy co2,mocnej filtracji braki wystąpią napewno. - sprawdzone i potwierdzone

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: