Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Jakie nawozy, i po jakim czasie od startu akwa zacząć je stosować.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie nawozy, i po jakim czasie od startu akwa zacząć je stosować.  (Przeczytany 5029 razy)
pieTra231
Nowy
*

« : Luty 09, 2010, 16:10:18 »

Witam. W sobotę wystartowało moje akwarium. Rośliny jakie w nim posiadam to:
Sagittaria Subulata
Hygrophila difformis
Sagittaria weatherbyana
Vallisneria nie wiem jaka
Jakaś czerwono listna nie znam nazwy.
Podłoże ziemia ogrodowa + piasek + żwirek
Oświetlenie 2x15W akwarium 45L (świece po 6h w tym tygodniu w niedziele zacznę 7 potem co dwa dni zwiększam o godzinę)
Filtr Aquel
Bimbrownia własnej roboty odpalam jutro
Dzisiaj zakupiłem PlantaMin firmy Tetra z seri Plant, i tutaj mam pytanie czym nawozić poza tym oraz po jakim czasie zacząć nawozić, żeby nie sprzyjać rozwojowi glonów?? Z góry dziękuję za pomoc.
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2010, 13:50:43 »

Ponawiam pytanie
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2010, 15:07:53 »

Masz ziemie w podłożu, czyli jeżeli chciałeś pójść w kierunku typowego low techa to wcale sie nie leje nawozów.

Jeżeli jednak niema to być low tech i chcesz nawozić, to dopiero jak zauważysz braki, puki co "nawóz" masz w ziemi i na jakiś czas starczy (niektórym na 4 miesiące innym na 6 miesięcy).
Nawet aqwa bez biogruntu nawozi się dopiero po około 1 msc od startu. jakbys teraz dał nawozu to na 90% za dwie soboty restartujesz z powodu glonowiska.

Świecisz czasowo dobrze(choć sporo W/L ,bym delikatnie uważał), czyli coś tam czytałeś, troche sie dziwie ze o nawożeniu nie było napisane  Grin
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 15:10:26 wysłane przez tomes » Zapisane

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2010, 17:26:49 »

Ja bym na twoim miejscu przystopował trochę z oświetleniem ,  co 2 dni to za szybko jak na zwiększenie czasu świecenia.
Prawidłowo powinno się zwiększać czas - godzinę na tydzień w przeciwnym wypadku prawie na pewno będziesz miał glony.
A nawozić makro i mikroelementami nie polecam, akwarium dojrzewa także za szybko na te nawozy, jedynie co możesz teraz stosować to aquapotas, przy świeżym akwarium to nawóz jak znalazł 
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2010, 21:18:03 »

Ok. Nie idę w kierunku Low-Techa. Co do oświetlenia, to zrobię tak jak piszecie. A co do CO2 to jako dyfuzor mam kamień napowietrzający, i chciałem zapytać czy zacząć nawozić z bimbrowni czy jeszcze nie, jeśli to kiedy.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2010, 22:28:45 »

Metod rozpuszczania Co2 jest kilka, w ostatecznosci moze byc kamień (najlepiej jakby wytwarzał jak najmniejsze bąbelki), ale lepsza i stosunkowo tania jest kostka lipowa.
Więcej na temat dyfuzorów znajdziesz w temacie ''budujemy bimbrownie''.
Nawozić z bimbrowni czyli podawać CO2 możesz juz teraz to jak najbardziej pomoże roślinom w fotosyntezie, a co za tym idzie w wygranej walce z glonami.

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2010, 12:19:25 »

Zgadzam się z przedmówcą możesz zacząć dozować co2 pomoże to w fotosyntezie a dodatkowo zakwasi trochę wodę pomagając w zwalczaniu glonów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: