Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy! Oświetlenie i nawozy  (Przeczytany 1242 razy)
hary93
Nowy
*

« : Luty 03, 2010, 22:05:17 »

Cheesy Na sam początek chciał bym przywitać wszystkich dla, których akwarium to jest ich własny telewizorek ;P   
I mam takie pytanie. właśnie "zmodernizowałem" swoje akwarium i nie wiem czy takie oświetlenie wystarczy do niego.
Moja akwa:
79x34x39
pokrywa z 2 świetlówkami 18W -opti plant- i -opti natural-
filtr aquel 3,7W (300l/h)
grzałka 80W - bez termostatu
i 10 krwewtek  (Red Cherry)

Nawozy jakie stosuje:
Co2
Fero-aktiv
Tera plant
Kulki glinowe

Prosze o precyzyjna rade bo nie chciał bym stracić tych wszystkich roslinek a mam m.in.:
-lilaeopsis beazilensis
-bacopa crenata
-takie kulki dla krewetek i wiele innych których nazw nie znam ;P (całe akwa mam zasadzone narazie zaszczepkami)

Nie wiem czy to jest dobrze. Jak byście chcieli coś jeszcze wiedzieć o moim akwa to zaraz wam powiem.

Piszcie wszystko co mogło by m pomóci w szybkiej i efektywnej hodowli roślinek.

i jeszcze co ile mam stosować 30% podmianę wody i czy dzięki temu roślinki nabiorą pięknej zielonej barwy Huh

POCZĄTKUJĄCY HODOWCA ROŚLIN ( ALE Z WIELKIM ZAPAŁEM ) ;P
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 09:01:10 »

Podmiany nie sprawią, że rosliny staną się bardziej zielone  Cheesy Mają zadanie usuwać No3 i inne zanieczyszczenia z wody.

Dołoż przede wszystkim oświetlenia, żeby chociaż było 4x18W, będzie to odpowiednie oświetlenie powyżej 0.5W dla roślinek Smiley I dzięki temu staną się bardziej zielone  Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
hary93
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 17:34:48 »

Ok poszukam na forum jak dołożyć świetlówki ale nie mam miejsca aby dołozyć 2 18W
Czy będzie można włożyć 1 32W i czy to będzie również dobre Huh jakie by było najlepiej dołożyć     i nie wiem co to jest to T5, T8 ( to jest grubość żarówek )Huh?

aha i jakie świetlówki dokupić. takiej firmy jak miałem (opti) czy Akua GLO czy może być zwykła świetlówka

doradźcie mi coś bo jestem chętny do roboty ale nie wiem od czego zacząć

POCZĄTKUJĄCY HODOWCA ROŚLIN ( ALE Z WIELKIM ZAPAŁEM ) ;P
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2010, 17:37:42 »

t5 maja o polowe mniejsza srednice od t8, sa drozsze ale za to wydajniejsze o 30% niz t8. Sa takze mocniejsze, dla przykladu, t8 18W swietlowka ma okolo 60cm dlugosci, tyle samo ma 24W t5 swietlowka dlugosci a mocniejsza o 6W

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2010, 18:54:04 »

Znaczy się mocniejsze czy wydajniejsze? A może jedno i drugie? A co to jest wydajność świetlówki?
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 18:39:57 »

wiecej Watow - mocniejsze, a ja pisalem tez o wydajnosci, maja lepsza jakosc swiatla podobno (bo nie mialem z nimi stycznosci ale troche czytalem na ich temat tutaj na forum) niz t8 pomimo tych samych parametrow

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2010, 19:42:14 »

hary93 zacznij od zrobienia zdjecia akwarium i podaj informacje dokładnie jak nawozisz
napisz tez co za CO2 posiadasz  Huh

aquaglo to drogie swietlówki Hagena, ich ci nie polecam lepiej zainwestować w tańsze odpowiedniki typu osram fluora, lub aquarelle philipsa

co do swietlówek t8 a t5 to zdecydowanie najlepsze są t5 ( wydajniejsze, mocniejsze przy mniejszej dlugoci, trwalsze - do 2 lat podczas gdy t8 po 1/5 roku tracą znacznie na jakosci) ich jedyną wadą w stosunku do t8 to cena i koniecznoć kupna statecznika elektrycznego przystosowanego do obsługi swietlówek t5
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: