Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pleśń Ikry  (Przeczytany 7293 razy)
henry203
Zainteresowany
**

« : Styczeń 27, 2010, 16:36:17 »

Witam
Mam pytanie jaki jest najlepszy preparat przeciwko pleśni ikry np. kiryska spiżowego. Prosze o szybką odpowieź.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2010, 22:37:58 »

z tego co wiem to ikra pleśnieje jeśli woda jest zbyt alkaliczna, jakie masz ph?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
henry203
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 18:33:42 »

ok. 7
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2010, 20:07:32 »

pleśnienie jest zwykle wywołane złymi  parametrami wody. Ale jak masz ph 7 to w miarę. Ja miałem 6,4 jak się tarły. ...kurdę, chemi w akwa nie uważam ale jest tego dość dużo. Wskocz do jakiegoś dobrego zeologa i zapytaj sprzedawcę. Na pewno jakiś doradzi.  Spróbuj odłowić zabielone jajeczka i zakryj zbiornik  możliwie tak żeby nie dochodziło światło. To też może być przyczyna.
powodzenia
peyooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2010, 20:12:29 »

Sprawdź sobie Healthosan z Tropicala, myślę, że powinien pomóc
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 22:46:16 »

Pewnie już po wszystkim, ale może komuś na przyszłość się przyda.

Z własnego doświadczenia mogę polecić "MYCOPUR" sery. Faktycznie jest przeciw grzybom i działa.
Oczywiście wszystko w granicach możliwości środka czyli że parametry wody i kondycja tarlaków była bez zarzutu.
Używałem tego środka skutecznie dla bardzo podobnej ikry. Kiryśnika czarnoplamego.Obojętnie z jaką wodą miałem doczynienia pleśń atakowała całą ikrę w ciągu jednej doby. Przyczyna rozwoju pleśni była dla mnie oczywista bo odławiałem samca więc pozbawiałem ją ochrony jaką on dawał  ciągle uzupełniając warstwę ochronnej piany.Ale skubaniec notorycznie zżerał ikrę więc poradziłem sobie bez niego.
U kirysków często widziałem kilka ziaren niezapłodnionych co czasami powodowało rozwój grzyba rozprzestrzeniającego się na zdrową ikrę. Jak kiryski są wprawione w zapładnianiu a parametry wody nie utrudniają zapłodnienia to spokojnie obywa się bez chemi.
Czasem można jednak się wspomóc bo nie zawsze udaje się oddzielić jedno zbielałe ziarno od reszty zdrowych.
A grzyb, tylko na to czeka. Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: