Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Roślinki sadzić przed zalaniem akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki sadzić przed zalaniem akwarium?  (Przeczytany 1696 razy)
elradziu
Zainteresowany
**

« : Luty 10, 2010, 10:26:16 »

Witam czy rośliny powinno się sadzić przed zalaniem akwarium, czy też po jego zalaniu?
Ewentualnie jakie mogą być konsekwencje złego wyboru momentu ich posadzenia?
Prosił bym o szybką odpowiedź
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2010, 12:07:49 »

Można powiedzieć, że najlepiej sadzić je w trakcie zalewania. Zalej akwa do połowy, poczekaj dobę aż woda się odchloruje (no chyba ze wcześniej stała w wiaderku czy czymś innym). Następnie posadź roślinki i dolej resztę wody. To tylko moje zdanie oczywiście Smiley .

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2010, 12:55:23 »

Słyszałem o dwóch szkołach. Przed lub po zalaniu. Jeżeli stosujemy odstaną wodę to chyba większej różnicy nie ma. Ja sadziłem w połowie zalanym akwarium, mniej więcej widziałem wtedy jak wygląda układ roślin Wink Pewnie gdy bez wody to trzeba by zadbać o wilgoć aby rośliny nie były wystawione na wysychanie Smiley

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2010, 13:27:29 »

A ja sadziłem po całkowitym zalaniu. Szczególnie rośliny wysokie, o długich liściach i łodygach. Jest po prostu wygodniej sadzić takie rośliny. Nic się nie zawija, nie zaczepia jedno o drugie i maleje ryzyko uszkodzenia tych, które mają kruche podatne na złamanie łodygi i liście.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: