Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki zmarniały...  (Przeczytany 1598 razy)
atusia
Stały użytkownik

« : Styczeń 21, 2005, 23:07:57 »

Zastosowałam nawóz Tropicala: Ferro-Aktiv i Aqua Plant B w dawkach jak na opakowaniu. Po dwóch dniach roślinki zamiast się wzmocnić to totalnie zmarniały. Większość z nich  zbrązowiała, listki stały się takie szorstkie (jak papier)....moje kryptokoryny, żabienice, kabomby itd są w opłakanym stanie Sad
Proszę o pomoc, jak teraz  ratować roślinki?....co się stało? czemu nawóz tak je zniszczył?

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Bogna
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2005, 10:23:32 »

Może to nie nawóz ale złe warunki w akwa je tak zniszczyły.Napisz jakie masz warunki w akwa.(temp wody, obsada,parametry,ile litrów ma akwa itp)

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2005, 15:48:17 »

Jednak to nawóz jest winowajcą. :? Dowiedziałam się, że nie powinnam na raz wlewać takiej dawki, powinnam ją podzielić na kilka mniejszych dawek...nie wiedziałam o tym niestety...roślinki musiałam poobrywać z tych brązowych i szorstkich listków. Podmianka wody obowiązkowo już wykonana...woda po aplikacji nawozu była mętna....teraz się pomalutku już klaruje...i czekam co będzie dalej....mam nadzieję, że roślinki dojdą do siebie.
Akwarium 80l, oświetlenie 2x18W (Philips-aquarella i Sylwania gro-lux), temp 26C, podmianka co tydzień 20l
obsada:8xrazbora klinowa, 8x danio pręgowane, pielęgniczka kakadu(2+1),5x kirysek spiżowy i zbrojnik niebieski

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2005, 20:52:22 »

to chyba wlałaś po pół buteleczki tych chemikaliów Smiley
nie warto wspomagać się chemią jeśłi nie wyraźnej potrzeby...

a tak BTW: dokup ze 3 kiryski Smiley poza tym obsada - super Smiley
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2005, 18:15:48 »

Cytat: rob1979

a tak BTW: dokup ze 3 kiryski Smiley poza tym obsada - super Smiley
pozdrawiam

Zastanawiałam się właśnie nad zwiększeniem ilości kirysków-są takie słodziutkie....chyba jednak dokupię Wink
Z dawką nawozu przegięłam...głupoty na ulotce piszą...teraz czeka mnie na nowo obsadzanie zbiorniczka....kurczak...mam nauczkę  Sad

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: