Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [zbrojniki niebieskie] wzdęte brzuchy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: [zbrojniki niebieskie] wzdęte brzuchy  (Przeczytany 6283 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2009, 19:22:20 »

Otłuszczenie narządów - i przyszło do połowy zbrojników w jednym tygodniu? Nie wierze.

Skalarów nie karmię samym sercem, dostają dość różnorodne pokarmy płatkowane dodatkowo.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #16 : Grudzień 16, 2009, 19:30:47 »

To jedyne co mi przyszło do głowy ponad to przed chwilą szukałem na necie takich objawów i sam przeczytaj.
http://www.akwarium.net.pl/adv/ancistrus_sp.htm

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2010, 02:13:42 »

Odgrzewam temat bo problem wciąż aktualny. Dziś zauważyłem kolejnego osobnika z takimi objawami - tzn tym dziwnym wzdęciem. Dodatkowo w tym przypadku są dziwne odchody - wyglądają jakby były przezroczyste - jak cienka przezroczysta rurka. Zamieszczam fotkę, może coś wymyślicie.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 04, 2010, 09:21:35 »

witam też miałem taką sytuację , u mnie młode zbrojniki dorastały do 3 cm i momentalnie w ciągu 3 -4 dni padały wszystkie. Brzuchy miały jak balony. W akwarium jest parę korzeni i kokosów nie podawałem mięsa ani serc tylko tabletki ze spiruliną i tak miały takie wzdęte brzuszki ,Na tym zdjęciu widac jakby twoje glonojady miały jakieś pasożyty wnioskuje to po białych galerowatych odchodach, myślę że to wynikło ze złej diety głównie mięsnej. no ale ciekawe co inni powiedzą. ale jak wytłumaczyć mój przypadek?

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: