Eduś
Nowy

|
 |
« : Styczeń 28, 2010, 08:25:22 » |
|
Witam serdecznie. Jestem dość nowy w hobby akwarystycznym, mam akwarium od początku października. W międzyczasie popełniłem kilka błędów, między innymi połączyłem ze sobą rybki, które niekoniecznie mogą ze sobą mieszkać. Skutkiem tego jest regularne podgryzanie i wybijanie moich gupików. Co dokupię, to regularnie zostają wybijane - do zera. I to zarówno Pawie oczka, jak i śliczne, maleńkie Endlerki. Przestałem więc już je kupować, jednak chciałbym zlokalizować winowajcę. Moje gupiki przed śmiercią miały obgryzione płetwy i brzuszki, a później bidulki padały. Przedstawiam Wam listę gatunków mieszkających w moim akwarium (tylko proszę: nie krzyczcie na mnie o skład, wiem już, że jest nierozsądny) i bardzo Was proszę o podanie swojej propozycji kto z tego składu może być według Was potencjalnym killerem moich Gupolków... A oto lista. 1. Świecik kongolański 2. Neon Innesa 3. Danio pręgowany 4. Molinezja 5. Kirysek panda 6. Piskorek 7. Bocja wspaniała 8. Mieczyk Hellera 9. Brzanka pięciopręga 10. Pielęgniczka Ramireza 11. Żałobniczka 12. Otosek 13. Kirysek Sterby 14. Zmienniak wielobarwny 15. Zbrojnik 16. Bojownik syjamski Pozdrawiam serdecznie. Edek z fabryki kredek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek1599
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 08:32:49 » |
|
Podaj jeszcze pojemność akwa, oświetlenie (chociaż to nie koniecznie), urządzenia jakie tam masz (grzałka, filtr itp.), roślinki no i parametry wody : temperatura, Ph, Kh, Gh, i dodatkowo mogło by być jeszcze No2, No3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eduś
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 08:51:45 » |
|
Akwa 375 l. Grzałka 300 W z Sery, Filtr Eheim Classic 2260 jako mechanika / chemia oraz Tetra 700 jako biologia, roślin mnóstwo, niestety nie znam nazw (pamiętam jedynie Żabnicę), parametry wody - wszystkie w normie, tylko kH troszkę zaniżone, czasem NO3 ciut powyżej normy.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2010, 09:05:24 » |
|
Byc moze brzanki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2010, 11:32:10 » |
|
Podaj jeszcze pojemność akwa, oświetlenie (chociaż to nie koniecznie), urządzenia jakie tam masz (grzałka, filtr itp.), roślinki no i parametry wody : temperatura, Ph, Kh, Gh, i dodatkowo mogło by być jeszcze No2, No3
A co to ma do wspólnego z pytaniem  Z tej listy typowałbym w/g wymienionej kolejności; Brzanka pięciopręga Bojownik syjamski Żałobniczka Zmienniak wielobarwny Danio pręgowany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek1599
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2010, 15:02:29 » |
|
A co to ma do wspólnego z pytaniem  Ma sporo ponieważ w zależności od parametrów wody można dobrać rybki, a co do wielkości akwa, temp itp. to chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego jest ważne ... Eduś - Ph, Kh, Gh podaj w wartościach liczbowych ponieważ "w normie" nic tu nie pomaga, od wartości Ph, Kh, Gh zależy jakie możesz mieć rybki więc proszę o wartości liczbowe. Po drugie dobrze by było żebyś sprawdził za pomocą tych testów jaką masz wodę w kranie ponieważ wtedy można dobrać obsadę która będzie dobrze czuła się w kranówce (oczywiście odstanej  ) bez dodawania tysiąca kosztownych płynów (np. na zawyżenie Ph, zmiękczenie wody itp.) ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2010, 18:17:02 » |
|
My się zdaje że brzanki , bojownik jeszcze. Jakby co to edit zrobie  Pomyśle jeszcze i poczytam  A ty bartek nie popisuj się przed nowym tym ,ze potrafisz napisać podstawowe parametry to w cale nie jest konieczne... Doradzić nie doradziłeś... napisał , ze jest początkujący.
|
|
|
|
|
|
-112l - Ogólne. -20l - Przyszłe Krewetkarium.
Pozdrawiam
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2010, 20:41:48 » |
|
moja dziewczyna miala identyczny problem, miala brzanki sumatrzanskie i bojownika z Twojej obsady oraz danio. Na poczatek poszly danio - to nie one... potem poszly brzanki - tez nie one... a na koncu poszedl bojownik - tak to byl winowajca, z poczatku tak nie bylo ale z czasem zaczal jakby dziczec, oddalo sie go i sytuacja ulegla znacznej poprawie  wiec ja stawiam na to ze bojownik.
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2010, 20:45:26 » |
|
Zero dylematu bojek na 100% one nie lubią kolorowych ogonów miałem identyczną sytuacje .Brzanki też są znane z takich zapędów ale nie mam pewności bo nigdy ich nie miałem .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
Bartek1599
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2010, 22:20:12 » |
|
A ty bartek nie popisuj się przed nowym tym ,ze potrafisz napisać podstawowe parametry to w cale nie jest konieczne...
Doradzić nie doradziłeś... napisał , ze jest początkujący.
Nie popisuje się tylko sprawdzenie parametrów wody (zwłaszcza tej w kranie) bardzo ułatwia późniejsze utrzymanie obsady bez dolewania co podmianę wielu a czasem nawet bardzo kosztownych płynów. Nie doradziłem obsady ponieważ czekam na parametry wody z kranu (odstanej noc), tak jak pisałem to bardzo ułatwia późniejsze podmianki bez konieczności dolewania JAKICHKOLWIEK płynów. Co do tego kto wybija gupiki to tak jak napisał poprzednik jest to bojownik, chociaż u mnie welonka wybiły mieczyki hellera ale gupików nie tykały chociaż co poniektóre mają większe i ładniejsze ogony. W moim akwa agresywna była również molinezja, szczupieńczyk i takie płaskie pomarańczowe rybki z czarną kropką za skrzelami, wielkości rybek ok.3cm niestety nazwy nie znam. Wszystkie te agresywne oprócz mieczyków dostałem na święta więc udany prezent, niema co ... obecnie rybki agresywne są w oddzielnym akwa i się nie tłuką  a w akwa ogólnym (z gupikami) mam bojownika (też go dostałem) i ich nie podgryza a nawet przeciwnie jest podgryzany (lekko i rzadko ale jednak), więc tak naprawdę wszytko zależy od charakteru rybek.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 22:37:15 wysłane przez Bartek1599 »
|
|
|
|
|
1981
Zainteresowany

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2010, 03:27:26 » |
|
moim zdaniem zwrucil bym uwage na numer 9,10,11,16 !!! aha i najmniej ufaj sprzedawcom w sklepie !!!! Wcisna ci wszytko jak poznaja ze sie nie znasz  !!! Pozatym radze poczytac nasze forum jak bedziesz mial chwilke czasu, nauczysz sie wiecej niz w zoologicznym Przydalo by sie jeszcze zdjecie baniaka !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eduś
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2010, 12:50:31 » |
|
Witajcie. Dziękuję Wam za porady. Umieszczę zdjęcia jak tylko odbiorę z naprawy aparat cyfrowy. Testy wody w zbiorniku i kranówki - jeśli nie zapomnę - wykonam w weekend i podam wszystkie wartości. Jednak bez względu na nie nie chciałbym zmieniać obsady, bo przyzwyczaiłem się już do wszystkich moich rybek, a one do mnie. Zrobię to tylko w przypadku, gdyby dla jakichś warunki były wybitnie nie sprzyjające, czyli inaczej mówiąc gdyby było to pogwałcenie zasad akwarystyki i podstawowych potrzeb życiowych rybek. Tak czy owak na razie się uczę, trochę za późno, ale lepiej późno niż wcale. Studiuję cykle azotowe i ogólną wiedzę o akwarium i moich gatunkach rybek, a moje życie skoncentrowało się wokół mojego baniaczka. To chyba znak, że jestem na dobrej drodze  Pozdróweczka!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek1599
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2010, 15:23:54 » |
|
Jeżeli nie zamierzasz zmieniać obsady to pisz tak od razu  Ja zrobił bym tak : 1. Świecik kongolański - nie znam więc się nie udzielam 2. Neon Innesa - zostaw i dobrze by było dokupić jeżeli nasz mniej niż 10 sztuk, na takie akwa to najlepiej żeby było ok. 20 i więcej (oczywiście nie przesadzaj) 3. Danio pręgowany - myślę że możesz zostawić 4. Molinezja - nie podałeś gatunku, u mnie czarny samiec był agresywny więc jeżeli zdecydujesz się zostawić to poobserwuj 5. Kirysek panda - oczywiście może zostać jednak jeżeli stadko liczy mniej niż 5 sztuk to dokup (jak na takie akwa to nawet 10-15 może być) 6. Piskorek - Tak 7. Bocja wspaniała - nie znam 8. Mieczyk Hellera - zadecyduj sam raczej nie jest on źródłem agresji ale u mnie welonka załatwił w ok. pół godziny więc jeżeli zostawiasz obserwuj 9. Brzanka pięciopręga - Nie, ale mogę się mylić, z tego co wiem brzanki lubią podgryzać a w połączeniu z innymi agresywnymi gatunkamimogą być zagrożeniem dla gatunków spokojnych 10. Pielęgniczka Ramireza - Tak ładna, kolorowa, spokojna ale trzeba znać się na jej hodowli więc pomyśl sam czy uda ci się ją utrzymać w dobrej kondycji (więcej o tym TU lub w wikipedii,Pielęgnicowate-->3 strona--> na dole 11. Żałobniczka - znam ale mało więc się nie wypowiadam 12. Otosek - nie zmam 13. Kirysek Sterby - Tak ale albo panda albo ten (możesz oczywiście i tego i tego ok. 5-8 sztuk. każdy) 14. Zmienniak wielobarwny - nie znam 15. Zbrojnik - Tak a jeżeli niebieski to dokup tak aby były 2-4 sztuki 16. Bojownik syjamski - NIE Ps.Jeżeli nie zmieniasz obsady to nie marnuj testów
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 15:30:45 wysłane przez Bartek1599 »
|
|
|
|
|
1981
Zainteresowany

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2010, 22:53:34 » |
|
edus i tak juz zostanie na zawsze !!!!  Ja zarazilem sie akwarystyka w wieku kilku lat. Na poczatek male akwarium i 50 gubikow, czesto dochodzilo do smierci calej populacji Za moich czasow nie bylo komputerow, wiec uczylem sie od wujka. Do momentu 18 lat myslalem ze umiem wszytko, co bylo pomylko  Po Kilku latach ( 2-3) kupilem najwieksze akwarium jakie moglem , zainwestowalem troche kasy i chyba zarazilem juz zone gdyz coraz czesciej chwali nasze akwarium przed znajomymi  Nawet jak zrezygnujesz teraz to na 80% powrucisz jak bedzie tylko okazja  Wiec zycze powodzenia i nie przejmuj sie nie powodzeniami !!!! Nie raz bedziesz mial juz dosc wydawania kasy, restartu baniaka ( czego nie zycze).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|