Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Chora tetra - zmiana zachowania i wyglądu - czy można jej jakoś pomóc???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chora tetra - zmiana zachowania i wyglądu - czy można jej jakoś pomóc???  (Przeczytany 3255 razy)
świeżynka
Nowy
*

« : Luty 10, 2010, 17:56:04 »

Witam!

Mam stosunkowo młode akwarium (ma ono 4 miesiące), a chyba raczej większy słoik, bo ma to 30 litrów.
Mam tam roślinki - kabombę i echinodorusy - a z rybek mam kiryski pstre (4) i czarne tetry(4)

Niestety jedna z moich tetr strasznie dziwnie się zachowuje i wygląda, wyraźnie jest chora.

Bardzo błyszczy wokolicach głowy, oczka ma mętne i jakby wyłupiaste, i nie  umie pływać. POważnie. Opada na dno, wisi pionowo, wiruje w okół własnej osi.

Za radą znajomego który przez całe lata miał wielkie akwaria (120 i 160 l) z gupikami i nie pamietam czym jeszcze odizolowałam chorą rybkę w pływającym w akwarium zbiorniczku (niestety jest on okrągły...) i obserwuję pozostałe tetry czy coś sie z nimi nie zaczyna  dziac- ale poza tym że interesuje je zbiorniczek z pływającą chora kumpelą to zachowują się normalnie, kiryski  również>

Co mogłabym zrobić dlo mojej tetry? Co może jej być? czy to może udzielićsie innym rybkom???
Bardzo proszę o odpowiedz, możliwie szybko

dodaje zdjęcia:
to jest chora rybka (zdjęcie fatalne, mało co na nim widać)
http://i66.servimg.com/u/f66/14/36/33/65/img_5610.jpg

tu jeszcze jedno - na nim ona lezy na dnie
http://i66.servimg.com/u/f66/14/36/33/65/img_5611.jpg

a tutaj zdjęcie całego "słoika":
http://i66.servimg.com/u/f66/14/36/33/65/img_5612.jpg

a tak to wygląda z prowizoryczną izolatką:
http://i66.servimg.com/u/f66/14/36/33/65/img_5613.jpg

proszę jeśli nie o rady to chociaż o próbę diagnozy - i czy to może dotknąć innych rybek... bardzo nie chciałabym ich stracić.

Aha, jeszcze jedno, jak ona pływała (a raczej zataczała sie) po całym akwarium to inne ryby uciekały od niej i wyglądały na wystraszone. Teraz zachowują sie normalnie.

temperatura w akwarium  jest 26 stopni, parametrów wody nie badałam.
karmię je dafnią
i goldfish color

przy podmianie wody dolewam:
Aqua safe, florena, i cycle.

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 20:14:31 wysłane przez świeżynka » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2010, 21:15:21 »

Napisz coś więcej o akwa, a na początek przestań lać te wszystkie świństwa przy podmianie i urozmaić rybkom pożywienie, bo 2 pokarmy to stanowczo za mało, tym bardziej że jeden nie jest przeznaczony dla takich gatunków jakie posiadasz a dafnia to tylko dodatek stosowany jako pokarm balastowy dla lepszego trawienia.
Dobre warunki i dobre żarcie to podstawa sukcesu. I kup witaminy np. Sera Fishtamin i podawaj 2x w tygodniu wg instrukcji.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
świeżynka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 13:32:18 »

o akwa dużo wiecej niż już napisałam napisać sie nie da

jak już napisałam - pojemność 30 litrów
filtr wewntrzny aquael
termometr jest z termostatem, ustawiony na 28 stopni, i takaż jest temperatura wody

podłoże to żwirek (biało czarny, a pod nim nic nie ma),
w akwarium stoi ceramiczna ozdba - wrak statku - kupiony w sklepie zoologicznym

a właśnie, chora tetra dzisiaj wygląda jakby lepiej - oczka ma dalej mętne, ale pływa już w normalnej pozycji

Esmi a co do jedzonka, możesz mi coś doradzisz? ja sie kompletnie nie znam, kupuje co mi doradzą w zoologicznym. To jest moje pierwsze akwarium
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2010, 21:12:50 »

Przyjrzałam się uważnie twojemu zbiornikowi i napiszę tak:
1. Nie słuchaj "dobrych" rad sprzedawców w zoologach bo oni przeważnie nie wiedzą o czym mówią i ich jedynym celem jest wciśnięcie towaru.
2. Twój filtr jest za mały do tego akwa i chyba nie wyrabia. Postaraj się o większy najlepiej niewielki kaskadowy, chyba że masz pokrywę to wtedy może być wewnętrzny ale bardziej wydajny. Popatrz sobie na allegro, sprzęty są tam nieźle opisane będziesz mogła zorientować się w sytuacji i może coś wybrać.
3. Masz stanowczo za mało roślin a te, które masz wyglądają strasznie marnie. Kup kilka roślin szybko rosnących: np. rogatka, heteranterę, wąkrotkę białą, strzałkę pływającą, rotalę i już nie pamiętam jakie jeszcze. Tu również proponuję allegro albo może na forum ktoś będzie miał na zbyciu jakieś roślinki.
4. Wywal te wszystkie muszelki bo zatwardzają wodę.
5. Wywal ten wrak bo nic dobrego nie wnosi do akwa. Postaraj się lepiej o jakiś fajny korzeń albo skorupę kokosa (kiryski się ucieszą)
6. Kup testy do wody i zbadaj parametry.
7. Proponuję ci też wymienić ten żwir na zwykły kwarcowy - drobny, pod żwirek można dać jakiś substrat albo kulki torfowe albo jakiś nawóz do tego przeznaczony. Jeśli zdecydujesz się na taki "remont" to nie wylewaj wody z akwa do kibla ale zachowaj ją w jakimś wiadrze żeby potem wlać do zbiorniczka po przemianach.
8. Co do pokarmu to musi być urozmaicony, co najmniej kilka rodzajów. Ja swoim rybkom podaje żywego i mrożonego wodzienia, mrożoną ikrę (przepadają za nią), mrożonego czarnego komara. Z pokarmów suchych: Tropical Spirulina forte, Ichtiovit, Biovit, D-allio plus; Tetra Wafer Mix (kiryski się ucieszą), Tetra Min, Tetra Pro Vegetable, Sera GVG-mix.
Popatrz sobie i poczytaj to http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-pokarmy-1126/1.htm a na pewno coś wybierzesz dla swoich rybek. Sama kipowałam juz parę razy w tym sklepie więc mogę go polecić.

Napisz jak często robisz podmiany i w jakiej ilości, mam nadzieję że nie wymieniasz wody w całości

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: