Przyjrzałam się uważnie twojemu zbiornikowi i napiszę tak:
1. Nie słuchaj "dobrych" rad sprzedawców w zoologach bo oni przeważnie nie wiedzą o czym mówią i ich jedynym celem jest wciśnięcie towaru.
2. Twój filtr jest za mały do tego akwa i chyba nie wyrabia. Postaraj się o większy najlepiej niewielki kaskadowy, chyba że masz pokrywę to wtedy może być wewnętrzny ale bardziej wydajny. Popatrz sobie na allegro, sprzęty są tam nieźle opisane będziesz mogła zorientować się w sytuacji i może coś wybrać.
3. Masz stanowczo za mało roślin a te, które masz wyglądają strasznie marnie. Kup kilka roślin szybko rosnących: np. rogatka, heteranterę, wąkrotkę białą, strzałkę pływającą, rotalę i już nie pamiętam jakie jeszcze. Tu również proponuję allegro albo może na forum ktoś będzie miał na zbyciu jakieś roślinki.
4. Wywal te wszystkie muszelki bo zatwardzają wodę.
5. Wywal ten wrak bo nic dobrego nie wnosi do akwa. Postaraj się lepiej o jakiś fajny korzeń albo skorupę kokosa (kiryski się ucieszą)
6. Kup testy do wody i zbadaj parametry.
7. Proponuję ci też wymienić ten żwir na zwykły kwarcowy - drobny, pod żwirek można dać jakiś substrat albo kulki torfowe albo jakiś nawóz do tego przeznaczony. Jeśli zdecydujesz się na taki "remont" to nie wylewaj wody z akwa do kibla ale zachowaj ją w jakimś wiadrze żeby potem wlać do zbiorniczka po przemianach.
8. Co do pokarmu to musi być urozmaicony, co najmniej kilka rodzajów. Ja swoim rybkom podaje żywego i mrożonego wodzienia, mrożoną ikrę (przepadają za nią), mrożonego czarnego komara. Z pokarmów suchych: Tropical Spirulina forte, Ichtiovit, Biovit, D-allio plus; Tetra Wafer Mix (kiryski się ucieszą), Tetra Min, Tetra Pro Vegetable, Sera GVG-mix.
Popatrz sobie i poczytaj to
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-pokarmy-1126/1.htm a na pewno coś wybierzesz dla swoich rybek. Sama kipowałam juz parę razy w tym sklepie więc mogę go polecić.
Napisz jak często robisz podmiany i w jakiej ilości, mam nadzieję że nie wymieniasz wody w całości