Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Co się dzieje z bojownikiem ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje z bojownikiem ?  (Przeczytany 5339 razy)
Morlinek
Bywalec

« : Styczeń 23, 2010, 18:56:09 »

Witam  Sad Nie dość żę mam w akwarium epidemię ospy to jeszcze bojownikowi coś dolega  Cry Kiedyś pływał po całym akwarium,był żywy,energiczy...teraz jakby mu przeszło.Ciągle siedzi w korzeniu,nie jest płochliwy,leży na boku na dnie akwarium i wcale nie rusza płetwami i jest bardzo osowiały.Ryby karmię tylko suszoną rozwielitką z tropicala.Co mu może dolegać ? Cry Sad
Konio-ziom
Zainteresowany
**

Lubie Serrrr...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2010, 19:32:26 »

1. Zainwestuj w jakiś inny urozmajcony pokarm.
2. Może to być martwica płetw (dodaj zdjęcia).
3. Podaj info o zbiorniku.
4. Jak najszybciej wylecz ryby z ospy.

25L. - 1 Bojownik, xx Krewetki Red Cherry
Cube 27l. Iwagumi
Piesek Shih Tzu
Sprzedam akwarium o pojemności 54l.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2010, 19:40:47 »

No właściwie to mam dwa pokarmy,Tropical HobbyMix i Tropical Dafnia z witaminami.Rybom leję Tropical CMF kurację zacząłem dopiero dzisiaj lae bojownik tak się zochowuje już od 2.tyg.
akwarium 72L,Tetratec IN600plus,Eheim Jager 75W,termometr,Hagen AquaGlo 15W.
8x Neonów Innesa
4x Żałobniczki
1x Bojownik
1x Kirysek Pstry
1x Zbrojnik Niebieski. Parametrów nie znam ale mam zamiar kupić zestaw testów z zooleka.Wodę uzdatniam preparatem zoolek aquaclar,rośliny nawożę nawozem Tropical Aqua Plant.
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2010, 20:43:28 »

Ciężko powiedzieć:-( mój bojek - leżąc na boku na dnie, nie ruszając płetwami, nie jedząc - reaguje na duży stres, ale to z reguły (już dwa razy się tak zachował) trwa 1 dzień lub parę godzin. Koniecznie sprawdź te parametry. I obejrzyj dobrze płetwy - bojowniki lubią chorować na martwicę. Ospa to raczej nie jest bo by się ostro ocierał o ścianki akwarium albo o dekoracje. Trzy możliwe diagnozy: stres, martwica, coś z wodą.

Coś mi jeszcze przyszło do głowy: ile bojek ma lat? No i zapomniałam zadać podstawowego pytania: czy akwa jest dojrzałe?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 20:57:17 wysłane przez Harriet » Zapisane
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2010, 21:00:08 »

Może to stres bo akwarium stoi przy drzwiach,alw nigdy tak się nie zachowywał.Płetwy są zdrowe bo nigdzie nie ma żadnych przebarwień,gnicia czy coś w tym stylu.Może to dlatego że przez filtr za dużo wody przepływa a bojowniki raczej nie lubią ostrego prądu wody.Może to jest przyczyną tego jego chowania się ?
Specjalnie z tego powodu zmienię filtr na zwykły gąbkowy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 21:02:28 wysłane przez Morlinek » Zapisane
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2010, 21:10:23 »

Ciężko powiedzieć:-( mój bojek - leżąc na boku na dnie, nie ruszając płetwami, nie jedząc - reaguje na duży stres, ale to z reguły (już dwa razy się tak zachował) trwa 1 dzień lub parę godzin. Koniecznie sprawdź te parametry. I obejrzyj dobrze płetwy - bojowniki lubią chorować na martwicę. Ospa to raczej nie jest bo by się ostro ocierał o ścianki akwarium albo o dekoracje. Trzy możliwe diagnozy: stres, martwica, coś z wodą.

Coś mi jeszcze przyszło do głowy: ile bojek ma lat? No i zapomniałam zadać podstawowego pytania: czy akwa jest dojrzałe?
Sorry że post pod postem,ale co do wieku to on ma ok.1 roku.Akwarium było założone 17.07.2008 r
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2010, 14:41:22 »

No to chyba faktycznie stres: bliskość drzwi, mocny filtr, ruchliwe towarzystwo - wszystko te bodźce stresują rybkę. Do tego nieurozmaicony pokarm i epidemia ospy mogły spowodować osłabienie jego organizmu. Wyeliminuj tyle stresujących bodźców ile dasz radę, podaj witaminki i urozmaić pokarm (mój bojek przepada za żywym) i obserwuj rybkę.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2010, 15:26:41 »

Znalazłemw szafce pod akwarium pełno próbek pokarmów z tropicala dawali mi je za każym razem.Niedługo będzie remont i akwarium będzie stało gdzie indziej.Nie będę kupował nowego filtra tylko ten ukręcę na minimum a jeśli jeszcze będzie za silny to zbuduję filtr gąbkowy lub kaskadowy napędzany brzęczykiem.Niedługo kupię witaminy Tetra Vital,chyba bedą dobre.Ospa jak na razie nie ustępuje.
P.S Dzisiaj z książki wywnioskowałem że to może być za mało tlenu w wodzie bo bojownik z kiruskiem co chwilę podpływają pod powierzchnię wody i czerpią powietrze,kiedyś tak nie roobiły.Dlatego podłączyłem brzęczyk.
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2010, 16:11:58 »

Bojowniki nie potrzebują tlenu w wodzie - oddychają powietrzem atmosferycznym - służy im do tego narząd zwany labiryntem, ale dla kiryska się przyda (chociaż ten też może pobierać tlen znad tafli wody). Mała ilość tlenu w wodzie na 100% NIE JEST przyczyną leżenia rybki na dnie bokiem.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2010, 16:26:08 »

Wiem że bojowniki mają labiryny,ale pompka zawsze się przyda dla innych ryb.Zauważyłem też że bojownik podobnie jak neony pociera sie o liście i kamienie więc diagnoza chyba jest: ospa.Ryby leczę preparatem CMF Tropicala.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2010, 17:13:02 »

Jak się ociera o przedmioty to nie koniecznie ospa Wink ja skłaniam się ku jakiemuś pasożytowi

SPECE a nikt nie zwróci uwagi na to!!!!!
Parametrów nie znam ale mam zamiar kupić zestaw testów z zooleka.Wodę uzdatniam preparatem zoolek aquaclar,rośliny nawożę nawozem Tropical Aqua Plant.
Po kiego grzyba wlewasz jakieś syfy do akwarium w postaci niepotrzebnej chemii!?!? przestań to robić!!!

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2010, 17:24:39 »

Thedevil na początku Morlinek napisał, że w akwa ma epidemie ospy (mam nadzieję, że dobrze zdiagnozowaną) - do tej pory bojek nie miał typowych objawów (kropek, ocierania), ale myślę, że mając na uwadze ten ostatnio dodany objaw-ocieranie, możemy przyjąć, że to ospa. Aha Morlinek - myślę, że bojownik musiał się już dawno ocierać, musisz dokładniej obserwować rybki. AA tak swoją drogą to nie wiem co to jest ten CMF - niech się ktoś inny wypowie, ja ospę i tym podobne choróbska leczę Ichtiosanem.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2010, 17:34:01 »

Thedevil na początku Morlinek napisał, że w akwa ma epidemie ospy (mam nadzieję, że dobrze zdiagnozowaną) - do tej pory bojek nie miał typowych objawów (kropek, ocierania), ale myślę, że mając na uwadze ten ostatnio dodany objaw-ocieranie, możemy przyjąć, że to ospa.
Harriet Mi chodzi o bojownika... skoro nie ma objawów ospy to stawiam na pasożyta Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2010, 18:08:25 »

CMF: http://www.krakvet.pl/tropical-uniwersalny-rodek-odkaania-wody-zwalczania-pasoyt%C3%B3w-30ml-p-13701.html
Właśnie bojownik musiał się już wcześniej ocierać ale nie wiedziałem o tym bo cały czs krył się przede mną.Ale teraz jakby mu się polepszyło bo już się tak nie chowa tylko czasem pływa,pływa i znika gdzieś w zakamarku a jeszcze 4 dni temu zawet ruszać się nie chciał.Raczej żadnycg pasorzytów nie mam tylko ta ospa się zjawiła kiedy poszedłem do sklepu na zamianę ryb i facet dał mi chorego neona.
P.S Czyli nie uzdatniać wody tylko ją na 24h odstawić i nie lac do niej uzdatniacza.Nawozić raczej muszę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 18:09:56 wysłane przez Morlinek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: