Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak uzywac bimbrowni!  (Przeczytany 2297 razy)
Michal
Zainteresowany
**

« : Styczeń 27, 2005, 16:34:17 »

Chce zbudowac bimbrownie i pytanie! Czy mozna dyfuzor wyciagac na noc z akwa, czy lepiej zeby caly czas byl w wodzie? Lub zatykac albo zakrecac jakos doplyw CO2? Nie wyleci nic w powietrze przy zakreceniu? Smiley. Boje sie o zycie rybek dlatego pytam. Jak macie jeszcze jakies uwagi lub pomocne rady to prosze piszcie.

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

Chcesz zobaczyć mój zbiornik? Wejdz!
http://www.wlb.vectranet.pl/~holek/dane/moje.html
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2005, 18:15:05 »

U mnie bimberek  chodzi caly czas. Jak zakrecisz to moze byc nieciekawie potem na scianach :wink: bo to nie jest butla cisnieniowa tylko butelka. Nie wiem jaki masz dyfuzor. Czy kupowany czy jakas samorobka wiec nie powiem ci czy trzeba wyciagac na noc

Setka po starcie
Michal
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2005, 20:22:28 »

Zamierzam zrobic sam dyfuzor z zatyczki po dezodorancie lub ze strzykawki. Wiec wyciagac to na noc?

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

Chcesz zobaczyć mój zbiornik? Wejdz!
http://www.wlb.vectranet.pl/~holek/dane/moje.html
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2005, 21:52:13 »

U mnie w 80l chodzi caly czas (z dezodorantu) i nic sie rybka nie dzieje wiec z powodzeniem tez tak mozesz. Co innego gdybys mial mniejsze akwa rzedu 30 - 40l to pewnie trzeba by bylo wyciagac. Mozesz zreszta badac zawartosc co2 w wodzie ale to juz nie ja o tym powiem

Setka po starcie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2005, 23:07:37 »

Co innego gdybys mial mniejsze akwa rzedu 30 - 40l to pewnie trzeba by bylo wyciagac

Hmmm co prawda nie ma 30 l a jedynie 385 l a mimo to CO2 przestaje być podawane zaraz po wyłączeniu oswietlenia i dodatkowo zbiornik jest napowietrzany prawie przez całą noc.Nie o to w tym chodzi, to czy wyłączać czy też nie zależy od kilku czynników tj : twardość wody węglanowa (TWW), skuteczność rozpuszczania, ilość roślin i ryb,strat CO2. Zanim zaczniesz podawać CO2 kup testy na TWW i pH, z tabeli lub kalkulatora bedziesz mógł oblicyć zawartość dwutlnku w wodzie.

385 l - dyskowce
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2005, 23:21:59 »

Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Sam musze sie zajac testami wody ale to juz po wyplacie.

Setka po starcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: