Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akary błękitne a rośliny  (Przeczytany 1213 razy)
fkdc
Nowy
*

« : Styczeń 21, 2010, 11:33:09 »

Witam

Bardzo spodobała mi się ta ryba i poważnie zastawiam się nad stworzeniem im domu w moim akwarium (200l), ale moje wątpliwości budzi fakt, że mam sporo roślin i chciałbym je zachować, a wiadomo jaką opinie mają pielęgnice, dlatego właśnie chciałem się dowiedzieć od kogoś kto ma własne doświadczenia, a nie wyczytane w internecie, jak to jest w przypadku Akar błękitnych? Bardzo niszczą rośliny? Czy jest szans, że nawet bardziej delikatne gatunki jak Lotosy przetrwają, czy bardziej był bym skazany na anubiasy, microsorium itp? Widziałem też na youtube kilka filmów o tych akarach i ludzie trzymali je w dość "zielonych" baniakach, więc jak to z nimi jest? Proszę o opinie tylko osoby, które miały naoczne, najlepiej własne i potwierdzone doświadczenia.

Będę naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Piotrek

200l restart
25l 4xRed Cherry
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2010, 22:01:38 »

zobacz na mój wątek w podpisie, nie trzymam ich w baniaku roślinnym (rośliny są dla mnie pożytecznym dodatkiem) mam je właśnie z anubiasem, mikrozorium swego czasu była też żabienica ozyrysa, choć nie pływają w baniaku jaki Ty masz na myśli to imho nie powinny demolować roślin, z moich obserwacji wynika, że rośliny "dostają" tylko gdy są w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca tarła - w moim przypadku kamienia i tylko w trakcie przygotowań do złożenia ikry, poza tym okresem nie zauważyłem "wrogości" w stosunku do roślin, a niewątpliwie ich plusem będzie to, że nie gotowa do tarła samica będzie miała dodatkowe miejsce schronienia przed natarczywym samcem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2010, 22:03:45 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: