Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ryby ocierają się o liście od dwóch dni
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby ocierają się o liście od dwóch dni  (Przeczytany 1932 razy)
neuron
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2010, 16:00:08 »

Cześć, ostatnio zauważyłem że ryby ocierają sie o liśćie. Nie widać żadnych innych objawów. W tygodniu kupię testy do wody i sprawdzę parametry. Moje akwarium ma pojemność 200 litrów i podmieniam wodę co tydzień w ilośći około 30 litrów. Ocierania nie są dość częste. Czy to może być za mało podmienianej wody i związki z odchodów mogą powodować to ocieranie się ryb? Czy mam zwiększyć podmiany wody do 40-50 litrów tygodniowo?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2010, 16:05:14 »

Wlasnie najlepiej jakbys wiedzial jakie masz azotany w akwarium i wtedy wiadomo byloby jakie robic podmiany.

pozdrawiam
asmi
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2010, 16:33:37 »

Testy kupię w tym tygodniu. A możecie mi napisac ile powinno sie wody podmieniać tygodniowo w takim akwarium? Wiem że można robic nawet co dwa tygodnie lub co miesiac większe. Ale mi pasuje co tydzień częściej. Tylko nie wiem czy te 30 litrów to czasem nie za mało. Podczas podmian odmulam też dno akwarium.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2010, 16:36:05 »

Juz wyzej napisalem. Wszystko zalezy jak duza masz obsade i jak szybko wode sie brudzi, jak duzo i jak czesto karmisz. testy na azotany to pokaza. Wtedy bedziesz mogl dobrac czestotliwosc podmian.

pozdrawiam
asmi
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2010, 17:23:26 »

Ok , woda to jest krystalicznie czysta, więc musze te testy czym prędzej zrobić. Ryby karmię dosyć często w małych ilosciach.Ale nie ma co wróżyc z fusów, wpierw zrobię testy. Czy te kropelkowe zoolek wystarczą? Na poczatek przydały by się te wszystkie:  pH ,kH i GH , NH3/NH4 , NO2 i NO3 ?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2010, 17:31:02 »

NH3/NH4 daruj sobie.

pozdrawiam
asmi
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2010, 21:59:52 »

NH3/NH4 daruj sobie.
Dzięki za rady, kupię te podstawowe i sie zobaczy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: